Ben je volgens de wet echt zelfstandig, of word je als schijnzelfstandige gezien? Nederland telt momenteel 1,7 miljoen zzp’ers, waarvan het grootste deel voor het ondernemerschap kozen omwille van de vrijheid en autonomie die het biedt. Gelukkig betekent zelfstandig ondernemen niet dat je alles alleen hoeft te doen. Ook de meest ervaren zelfstandige heeft soms behoefte aan een sparringpartner.

Zzp-experts actief voor Werkcentrum Noordoost-Brabant

In februari startten Angela van Berkel en Luc Vermeulen als zzp-experts voor Werkcentrum Noordoost-Brabant. Vandaag stellen we Angela aan je voor.

Angela: “Ondernemen zit in mijn DNA. Ik groeide op in een ondernemersgezin, daardoor is het me met de paplepel ingegoten. Als zzp-expert heb ik al vaak zelfstandigen mogen begeleiden. Mijn specialisatie ligt bij de ‘zachte kant’ van ondernemerschap: gedrag spiegelen, eigenaarschap stimuleren en helpen bij het maken van keuzes. De vragen die mij worden gesteld, passen vaak bij een specifieke fase van het ondernemerschap. Ik spreek regelmatig zzp’ers die al een tijd ondernemen, maar het lastig vinden hun bedrijf uit te bouwen. Dan komen ze op een kruispunt: doorgaan als zzp’er of toch weer deels in loondienst?”

Angela geeft zelfstandigen de volgende tips voor succesvol ondernemerschap:

1. Ken je sterke en minder sterke eigenschappen als mens en als ondernemer

Je hoeft geen geboren ondernemer te zijn. Toch vraagt het ondernemen wel om specifieke vaardigheden. Wanneer je je sterktes en zwaktes kent, kun je de kansen en bedreigingen voor jouw onderneming beter inschatten. De Kamer van Koophandel biedt handige informatie en een gratis ondernemersvaardighedentest. Doe er je voordeel mee.

Angela: “Ik werk met een 360-graden e-scan voor ondernemers om hun sterktes en zwaktes in kaart te brengen. Ik raad zzp’ers aan om contacten uit hun privé- en zakelijke netwerk om feedback te vragen wanneer ze met uitdagingen zitten. Dat levert vaak nuttige inzichten op.

2. Vraag hulp of advies over zaken waar jij minder goed in ben

Zelfstandigen doen vaak (te) veel zelf. Dan verlies je makkelijk de focus op wat er écht toe doet. Risicobereidheid en zaken uit durven besteden, hoort bij het ondernemerschap. Wanneer je niet alles zelf doet, zorg je dat je in je kracht blijft. Zo creëer je rust en tijd om je te (blijven) focussen op de werkzaamheden waar je jouw boterham mee verdient.

3. Kies een vorm van ondernemen die past bij jouw persoonlijke situatie

Ondernemerschap is geen ‘one-size-fits-all’-concept; het hangt af van je persoonlijke situatie en doelen. Daarom adviseert Angela om te kijken naar het complete plaatje. Angela: “Als jonge ouder kun je je niet 100% richten op je onderneming. Een goede ‘werk-levenbalans’ is dan extra belangrijk. Er zijn allerlei vormen van zelfstandig ondernemen mogelijk. Zo kun je werken als interimmer via een tussenschakel, diensten leveren aan grotere organisaties, fungeren als kennisprofessional of kleinschalig producten verkopen. Jij kiest wat past bij jou en bij jouw persoonlijke situatie.

Angela: “ Ik heb samengewerkt met Sjanne Marie van den Groenendaal. Ze heeft Universitair onderzoek gedaan en verschillende motivatieprofielen voor zelfstandigen gepubliceerd. Het is belangrijk om inzicht te hebben in de reden waarom je wilt ondernemen en daar dan een passende vorm bij te kiezen.”

4. Breng focus aan en stel prioriteiten

Startende zzp’ers hebben talloze ideeën en een lange to-do lijst met taken over hun aanbod, het verkrijgen van opdrachten en hun marketing. Dit leidt tot een versnippering van hun aandacht. Angela: “Ik adviseer zzp’ers om een haalbaar plan op te stellen en te kiezen voor de meest kansrijke aanpak. Dit geldt ook voor het bepalen van je niche. De keuze voor een specialisatie en een duidelijke richting maakt je sterker in de markt.” Hierover gaat ook het artikel over een fotograaf die zijn niche koos in het maken van zakelijke portretfoto’s: “In de beperking, toont zich de meester.

5. Maak een realistische kosten-batenanalyse

Een realistische kosten-batenanalyse geeft inzicht in zakelijke uitgaven en opbrengsten. Begin met het vastleggen van je vaste en variabele kosten – denk aan huur, verzekeringen, administratie en investeringen – en weeg dit af tegen je verwachte inkomsten. Online tools, zoals de uurtariefcalculator, helpen je op weg. Vergeet niet om ook fiscale regelingen en subsidies mee te nemen.

Een voorbeeldcase van Angela: Martijn ging van zzp'er naar loondienst

‘Martijn’ (namen aangepast i.v.m. privacy) werd ingehuurd door een vaste opdrachtgever. Hij had het niet meer zo naar zijn zin. We doen dan samen een oefening waarbij we zijn objectieve en subjectieve interne ‘stemmetjes’ over een bepaalde situatie in kaart brengen. De volgende stap is om te bepalen wat echt belangrijk is voor Martijn. Dan valt het kwartje over wat er aan de hand is vaak snel. In dit geval bleek dat er wrijving ontstond door Martijns omgang met zijn leidinggevende. Iets waar we samen aan kunnen werken. Los daarvan zag ik dat hij door de overheid waarschijnlijk als een schijnzelfstandige wordt gezien. De uitkomst van het traject was dat hij wel bij de opdrachtgever blijft, maar wellicht beter in loondienst.

Begeleiding door zzp adviseur van Werkcentrum Noordoost-Brabant

De begeleiding door Angela van Werkcentrum Noordoost-Brabant bestaat uit een aantal gesprekken. In het intakegesprek zoomen we in op jouw vraag en de behoefte die daarachter ligt. In een vervolggesprek bepalen we samen waar we mee aan de slag gaan. In het laatste gesprek heb je helder voor ogen wat je volgende stap kan zijn.

Ben je zzp’er en zit je ook met vragen?

Maak je je zorgen over de Wet DBA? Of heb je moeite met het vinden van zzp-opdrachten? Bij Werkcentrum Noordoost-Brabant staan twee zzp-experts klaar om met je te sparren. Het advies is kosteloos. Je kunt het gratis zzp-adviesgesprek hier aanvragen.