Belastingen en aftrekposten

Als zzp'er betaal je belasting over je winst. Maak gebruik van belastingtarieven en aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling om je belasting te verlagen. Voor actuele informatie en een ondernemerscheck kijk je op de websites van de Belastingdienst en de Rijksoverheid.

De zelfstandigheidsaftrek gaat stapsgewijs omlaag

De zelfstandigenaftrek is in 2025 €2.470. Je kunt deze aftrek krijgen als je ondernemer bent en aan het urencriterium voldoet. Door de lagere aftrek stijgt het belastbaar inkomen en betaal je meer belasting. De zelfstandigenaftrek daalt elk jaar verder tot €900 in 2027, om het belastingvoordeel voor ondernemers te verkleinen.

Mkb-winstvrijstelling

De mkb-winstvrijstelling is een aftrekpost op je winst. In 2025 is dit 12,7% van je winst, nadat je eerst de ondernemersaftrek hebt toegepast. Over het bedrag van de winstvrijstelling krijg je in 2025 een belastingvoordeel van 37,48%.

Zorg dat je voldoet aan het urencriterium

Om de zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling te krijgen, moet je aan het urencriterium voldoen (als je in de afgelopen vijf jaar geen ondernemer was, gelden deze voorwaarden niet voor jou als startende ondernemer):

  • Besteed minimaal 1.225 uur per kalenderjaar aan je onderneming;
  • Besteed meer tijd aan je onderneming dan aan andere werkzaamheden (bijvoorbeeld een baan).

Boekhouding: eenvoud en overzicht

Een goede boekhouding is cruciaal voor zzp'ers. Gebruik een eenvoudig systeem om je inkomsten en uitgaven bij te houden, bijvoorbeeld met een boekhoudprogramma voor zzp'ers. Bewaar facturen en bonnetjes digitaal voor snelle toegang. Bekende programma’s zijn Digitale Factuur, Moneybird, Exact Online en Rompslomp. Meer weten? Lees ook de blog over handige apps voor zzp’ers.

Pensioen en verzekeringen: bouw zekerheid in

Als zzp'er ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioen en verzekeringen, zoals arbeidsongeschiktheid, aansprakelijkheid en een oudedagsvoorziening. Op deze pagina vind je alle informatie die jij als zzp'er moet weten over jouw pensioen.

"Tip: voor informatie en tools over pensioenopbouw en verzekeringen kun je terecht bij de Pensioenfederatie en het NIBUD."

Jaarruimte, wat is dat ook alweer? Jaarruimte is het bedrag dat je jaarlijks als belastingvoordeel kunt gebruiken voor extra pensioenopbouw. Je mag dit bedrag aftrekken van je belastbaar inkomen bij je belastingaangifte. Jaarruimte ontstaat alleen als je een pensioentekort hebt; zonder pensioentekort heb je geen jaarruimte.

Hulp van een van onze zzp-adviseurs

Heb je je boekhouding op orde om aan je (fiscale) verplichtingen te voldoen? Hoe bereken je een passend uurtarief? Wat is je plan B bij ziekte of een periode zonder opdrachten? Zomaar wat vragen waar jij als zelfstandig ondernemer misschien mee rondloopt. Wees niet bang om hulp te vragen. Onze zzp-adviseurs Angela en Luc staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Vraag een zzp adviesgesprek aan. De eerste 3 gesprekken zijn gratis.

Dit levert het je op:

  • Een plan om je bedrijf financieel gezond te krijgen en houden;
  • Meer rust en overzicht in je financiën;
  • Inzicht in de voordelen en regelingen voor zzp’ers;
  • Handige tips en tricks, zoals sjablonen voor offertes en facturen;
  • Weten waar je terecht kan met je juridische vragen;
  • En dus meer tijd over om bezig te zijn met je vak.
Ondernemerstraining cta

Houd onze agenda in de gaten!

Je bent lekker aan het werk als zzp’er. Maar soms zou je wel wat meer opdrachten willen binnenhalen of eindelijk dat hogere tarief willen vragen. Herken je dit? Houd dan onze agenda in de gaten.

Naar agenda

Zzp-trainingen

Werkcentrum Noordoost-Brabant organiseert elk jaar een serie trainingen voor zzp'ers. Workshop worden gegeven door ervaren zelfstandigen, of door een van onze zzp-adviseurs. De events zijn gratis voor jou als zpp'er. Voor de trainingen vragen we een kleine vergoeding. Houd onze agenda daarom goed in de gaten. Dan ben je op de hoogte als we een event organiseren. Zo zetten we samen jouw onderneming stevig op de kaart!