Hulp voor jongeren in Noordoost-Brabant

Het leven daagt je soms uit. Vooral als je jong bent. Dan is het fijn dat je niet alles alleen hoeft uit te zoeken. Samen met Werkcentrum Noordoost-Brabant bepaal jij jouw volgende stap.

Klop bij ons aan als je:

  • werk zoekt, maar het lastig vindt waar je moet beginnen
  • moeite hebt om een stageplek te vinden
  • een studiekeuze moet maken en daardoor keuzestress hebt
  • leren en werken wilt combineren
  • voor jezelf wilt beginnen als zzp’er
  • vastloopt en niet weet wat je wilt met je leven
  • uitgevallen bent op school
  • steeds een afwijzing krijgt bij een sollicitatie
  • ontslagen bent
  • geld nodig hebt en niet vies bent van een beetje werken

Staat jouw situatie er niet tussen?

Staat jouw situatie er niet tussen? Maar wil je wel graag hulp of advies? Werkcentrum Noordoost-Brabant is er ook voor jou. Vraag een gesprek aan met één van onze jongerenadviseurs. En kunnen wij je zelf niet helpen, dan brengen we je in contact met de juiste persoon.

Header Werkcentrum Noordoost Brabant

Maak samen een plan voor jouw toekomst

We ondersteunen vaker mensen van jouw leeftijd. Laat ons je helpen om vooruit te komen. Stomme vragen bestaan niet! Vraag daarom meteen een jongeren adviesgesprek aan.

Gesprek met jongerenadviseur aanvragen

Actueel

Veelgestelde vragen door jongeren

Een jobcoach kan je begeleiding en coaching op de werkvloer geven tijdens je werk. Ze helpen je bij het leren of verder ontwikkelen van bepaalde vaardigheden. Samen met jou en je werkgever bepaal je waar je met behulp van de jobcoach aan wilt werken en je verder wilt ontwikkelen.

Wanneer je voor het eerst gaat werken, zijn er een paar dingen die je kunt verwachten en regelen. Zorg ervoor dat je je hebt uitgeschreven van je opleiding, je studiefinanciering en je studentenreisproduct hebt stopgezet, en controleer of je collegeld terug kunt krijgen. Als je een baan aangeboden krijgt, is het belangrijk om goed naar je arbeidsovereenkomst en de voorwaarden te kijken voordat je tekent. Let op zaken zoals vakantiedagen, reiskosten en werktijden. Daarnaast zul je je eerste loonstrook ontvangen, waarop je kunt zien hoeveel je verdient en welke bedragen zijn ingehouden voor belastingen en premies. Heb je vragen voor je start met je nieuwe baan? Stel ze gerust aan één van onze adviseurs.

Gefeliciteerd met het behalen van je diploma! Op naar een baan! Maar waar begin je met zoeken? We geven je graag een paar handige tips voor het vinden van een leuke baan. Bijvoorbeeld het maken van een cv. Lees de andere tips op onze blog. Hier vind je nuttige informatie en stappen die je kunt volgen om de juiste baan te vinden. Good luck!

De meeste jongeren gaan naar school. Maar misschien ben je in een situatie gekomen waarin je niet meer naar school wil. Wat je reden ook is, vaak kun je niet zomaar stoppen met school. Er is namelijk zoiets als een leerplicht en kwalificatieplicht. Als je niet meer naar school wilt en niet zeker weet wat je nu moet doen, zijn er mensen die met jou mee kunnen denken over je toekomst. Lees hier verder over de stappen die je kunt nemen om je situatie te verbeteren en je toekomstige keuzes te verkennen.

Als je werken en leren wilt combineren, kun je terecht bij erkende leerbedrijven. Deze bedrijven bieden de mogelijkheid om praktische ervaring op te doen terwijl je tegelijkertijd leert. Je kunt erkende leerbedrijven in jouw buurt vinden op leerbanenmarkt.nl of stagemarkt.nl. Als je een mbo-opleiding volgt, kan je school je ook helpen bij het vinden van een geschikt leerbedrijf.

Als je kind niet meer naar school wil, is het belangrijk om in eerste instantie het gesprek aan te gaan met de school. Bespreek de zorgen en kijk samen naar mogelijke oplossingen. Als blijkt dat het onderwijs niet passend is of dat er andere begeleiding nodig is, kan de school contact opnemen met het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs voor extra ondersteuning.

Als je kind nog leerplichtig of kwalificatieplichtig is, kan de leerplichtambtenaar (voor kinderen tot 16 en zelfs 18 jaar) of de doorstroomcoach (tussen de 18 en 23 jaar) je helpen bij het vinden van de juiste vervolgstappen, zoals passende hulp, ondersteuning of werk. Lees ook deze pagina met meer informatie en advies.

Als je erover denkt om van studie te switchen, is de eerste stap om met je mentor of coach op school in gesprek te gaan. Zij kunnen je helpen om je opties te onderzoeken en je verder te begeleiden. Misschien zijn er collega's die jou hierbij kunnen ondersteunen. Naast studiekeuzetesten kun je ook overwegen om bij een andere opleiding mee te lopen om te zien of deze beter bij je past.

Ga in gesprek met mensen om je heen. Op school kunnen ze jou hierbij helpen, en je familie en vrienden kennen jou vaak goed. Vraag hen wat zij bij jou vinden passen en stel jezelf de vragen: Wat zijn mijn talenten? Waar ben ik goed in en wat vind ik leuk? Waar krijg ik energie van? Waarvan kom ik in een flow? Daarnaast kun je online studiekeuzetesten doen, bijvoorbeeld via www.studiekeuzemaken.nl of www.opleiding.com. Kom je er niet uit? Onze jongerenloopbaanadviseur kan je hierbij helpen. Binnen het MBO is er een interessetest beschikbaar, ga hiervoor naar https://www.kiesmbo.nl/interessetest.