Voordelen van sociaal ondernemen
Het bijdragen aan een betere wereld doe je door sociaal te ondernemen. Bied kansen aan mensen die minder makkelijk aan werk komen, maar wel willen en kunnen werken. Hierdoor bied je hen niet alleen financiële zekerheid en een dagbesteding, maar ook erkenning en gelegenheid om te groeien. De voordelen voor jou als werkgever:
- Je draagt je steentje bij aan een inclusieve arbeidsmarkt
- Versterking van je bedrijfsimago
- Unieke profilering, bijvoorbeeld in aanbestedingen
- Voldoen aan de social return-verplichtingen bij overheidsopdrachten
- Uitbreiding van je netwerk en kennis
- Bijdrage aan talentontwikkeling
- Je hebt soms recht op financiële tegemoetkoming
Subsidies en regelingen
Overweeg je om iemand met een arbeidsbeperking of uitkering aan te nemen? Dan zijn er verschillende financiële regelingen voor werkgevers. Denk aan vergoedingen voor begeleiding op de werkvloer of werken met behoud van uitkering. De mogelijkheden verschillen per gemeente. Om alles uit de beschikbare subsidies en regelingen te halen, raden wij je aan om in gesprek te gaan met een accountmanager. Zo leer jij de mogelijkheden voor jouw organisatie kennen.
Social return on investment (SROI)
Social return, ook wel social return on investment (SROI), helpt je om inzichtelijk te maken wat de maatschappelijke impact is van je bedrijf. Hierbij gaat het niet alleen om financiële winst, maar juist ook om de positieve effecten die je acties hebben op de samenleving. Steeds vaker is social return een verplichting binnen een aanbesteding. Laat sociaal ondernemen nou net dé manier zijn om te voldoen aan je social return-verplichting. Benieuwd naar de mogelijkheden om deze verplichting in te vullen? Of de beleids- en uitvoeringsregels die er gelden in de regio? Bij onze adviseurs kun je terecht met al je vragen over social return.
Toon initiatief. Kies inclusief.
Iedereen heeft het recht om mee te doen. Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het is aan jou om daar werk van te maken. Om een werkomgeving te creëren waar iedereen zichzelf kan zijn en er echt bij hoort. ‘Toon initiatief. Kies inclusief.’ is een gezamenlijke campagne van AANtWERK, IBN, WSD, WeenerXL en Werkcentrum Noordoost-Brabant om inclusief werkgeverschap in Noordoost-Brabant te stimuleren. Neem een kijkje op de Ik kies inclusief website!
Toets hoe inclusief jouw bedrijf is
Benieuwd hoe je jouw organisatie inclusiever kunt maken om zo personeelstekort op te lossen? Maak dan gebruik van de kosteloze inclusieve bedrijfsanalyse. We kijken naar de vraag: hoe kan het werk intern anders belegd worden om optimaal gebruik te maken van talenten binnen jouw organisatie? En als dat is gebeurd, waar vallen dan nog gaten in de personeelsbezetting? Daarbij kijkt onze analist welke taken door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt uitgevoerd kunnen worden. Wat het je oplevert is een gedegen rapport met aanbevelingen en een toepasbaar advies. De vervolgstap bepaal jij. Wij helpen je natuurlijk graag (en kosteloos) bij de implementatie van het plan. Lees hier hier een concreet voorbeeld van inclusieve bedrijfsaanlyse.
Train je personeel tot collega-begeleider
Mensen met een ondersteuningsbehoefte in dienst? Dan is goede begeleiding van belang. Laat een medewerker meedoen met de gratis Harrie Helpt-training van Werkcentrum Noordoost-Brabant. Harrie staat voor de ideale collega-werknemer die begeleiding op de werkvloer geeft aan werknemers met een extra ondersteuningsbehoefte. Harrie staat voor: Hulpvaardig; Alert; Realistisch; Rustig; Instruerend en Eerlijk. Tijdens de Harrie Helpt training worden medewerkers in twee dagen opgeleid tot collega-begeleider. Bekijk onze de agenda wanneer er weer Harrie-Helpt trainingen plaatsvinden.
Ook inclusief ondernemen? Wij helpen je verder.
Wil je ook bijdragen aan een betere wereld en meer weten over sociaal ondernemen? Neem dan contact met ons op. Dan zetten we samen de eerste stap.
Contact opnemen