Veelgestelde vragen

Vind je het lastig om zelf opdrachtgevers te vinden? We gaven al een aantal tips hoe je meer klanten kunt vinden. Ook zijn er zijn veel bureaus en websites die zich richten op het samenbrengen van zzp’ers en opdrachtgevers. Kijk eens op freelance.nl, freelancer.nl, headfirst.nl, opdrachten.nl, between.com en planetinterim.com. Ook sommige uitzendbureaus hebben inmiddels een aanbod voor zzp’ers. Kijk maar eens op de site van Randstand of Yacht naar de vacatures voor zzp'ers.

Dit verloopt via de gemeente waar de werknemer woont. Meer informatie nodig? Onze adviseurs vertellen je er alles over.

In veel gevallen is ondersteuning op de werkvloer mogelijk, zowel voor jou als werkgever als voor de werknemer. Wel kijken we daarbij altijd naar de omstandigheden, bijvoorbeeld de uitkeringspositie van de medewerker. Het kan ook zijn dat je, afhankelijk van de situatie, bij een andere partij moet zijn. Bijvoorbeeld de gemeente of het UWV. Als je start bij het Werkcentrum Noordoost-Brabant, helpen wij je naar de juiste organisatie.

Het is belangrijk dat je medewerkers zich blijven ontwikkelen. Dit is niet alleen een mooie investering voor de mensen zelf, het kan voor jouw organisatie ook een manier zijn om vacatures te vervullen. Bij Werkcentrum Noordoost-Brabant denken we graag met je mee over een ontwikkeltraject op maat. Neem contact op voor gerichte ondersteuning en advies.

Generatie Z vindt het fijn om een duidelijke onboarding te krijgen met uitleg over hun rol en de organisatie. Laat ze kennismaken met collega's van andere afdelingen om een beter beeld van de organisatie te krijgen. Leg de werkcultuur en informele regels duidelijk uit. Verder stellen ze open communicatie op prijs, net als flexibele werkopties en mogelijkheden voor professionele ontwikkeling. Daar maak je Gen Z'ers blij mee!

Ja, dat is zeker mogelijk. Neem contact op met Nuffic of ga naar IDW.nl voor meer informatie.

MBO Praktijkleren omvat alle vormen van opleiden in het MBO. Dit kan via BOL, BBL of via de zgn. '3e leerweg'. Dit kan resulteren in het behalen van een MBO diploma, MBO Certificaat of Praktijkverklaring en wordt geregistreerd in DUO. Dit betekent dat je waardedocument overal van waarde is (in heel Nederland). Als je niet wil leren met ook toetsen en examens erbij is de Praktijkverklaring interessant; je krijgt dan een traject op maat, waarin je werken en leren combineert. Is dit afgerond, dan krijg je een Praktijkverklaring. Hiermee kan je aantonen dat je over nieuwe vaardigheden beschikt én heb je betere kansen op de arbeidsmarkt. We denken graag met je mee wat mogelijk is in jouw situatie. Neem contact op met onze adviseurs.

MBO Praktijkleren omvat alle vormen van opleiden in het MBO. Dit kan via BOL, BBL of via de zgn. '3e leerweg'. Dit kan resulteren in het behalen van een MBO diploma, MBO Certificaat of Praktijkverklaring en wordt geregistreerd in DUO. Dit betekent dat je waardedocument overal van waarde is (in heel Nederland). Als je niet wil leren met ook toetsen en examens erbij is de Praktijkverklaring interessant; je krijgt dan een traject op maat, waarin je werken en leren combineert. Is dit afgerond, dan krijg je een Praktijkverklaring. Hiermee kan je aantonen dat je over nieuwe vaardigheden beschikt én heb je betere kansen op de arbeidsmarkt. We denken graag met je mee wat mogelijk is in jouw situatie. Neem contact op met onze adviseurs.

Als je erover denkt om van studie te switchen, is de eerste stap om met je mentor of coach op school in gesprek te gaan. Zij kunnen je helpen om je opties te onderzoeken en je verder te begeleiden. Misschien zijn er collega's die jou hierbij kunnen ondersteunen. Naast studiekeuzetesten kun je ook overwegen om bij een andere opleiding mee te lopen om te zien of deze beter bij je past.

Ga in gesprek met mensen om je heen. Op school kunnen ze jou hierbij helpen, en je familie en vrienden kennen jou vaak goed. Vraag hen wat zij bij jou vinden passen en stel jezelf de vragen: Wat zijn mijn talenten? Waar ben ik goed in en wat vind ik leuk? Waar krijg ik energie van? Waarvan kom ik in een flow? Daarnaast kun je online studiekeuzetesten doen, bijvoorbeeld via www.studiekeuzemaken.nl of www.opleiding.com. Kom je er niet uit? Onze jongerenloopbaanadviseur kan je hierbij helpen. Binnen het MBO is er een interessetest beschikbaar, ga hiervoor naar https://www.kiesmbo.nl/interessetest.

Als je kind niet meer naar school wil, is het belangrijk om in eerste instantie het gesprek aan te gaan met de school. Bespreek de zorgen en kijk samen naar mogelijke oplossingen. Als blijkt dat het onderwijs niet passend is of dat er andere begeleiding nodig is, kan de school contact opnemen met het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs voor extra ondersteuning.

Als je kind nog leerplichtig of kwalificatieplichtig is, kan de leerplichtambtenaar (voor kinderen tot 16 en zelfs 18 jaar) of de doorstroomcoach (tussen de 18 en 23 jaar) je helpen bij het vinden van de juiste vervolgstappen, zoals passende hulp, ondersteuning of werk. Lees ook deze pagina met meer informatie en advies.

Als je werken en leren wilt combineren, kun je terecht bij erkende leerbedrijven. Deze bedrijven bieden de mogelijkheid om praktische ervaring op te doen terwijl je tegelijkertijd leert. Je kunt erkende leerbedrijven in jouw buurt vinden op leerbanenmarkt.nl of stagemarkt.nl. Als je een mbo-opleiding volgt, kan je school je ook helpen bij het vinden van een geschikt leerbedrijf.

De meeste jongeren gaan naar school. Maar misschien ben je in een situatie gekomen waarin je niet meer naar school wil. Wat je reden ook is, vaak kun je niet zomaar stoppen met school. Er is namelijk zoiets als een leerplicht en kwalificatieplicht. Als je niet meer naar school wilt en niet zeker weet wat je nu moet doen, zijn er mensen die met jou mee kunnen denken over je toekomst. Lees hier verder over de stappen die je kunt nemen om je situatie te verbeteren en je toekomstige keuzes te verkennen.

Gefeliciteerd met het behalen van je diploma! Op naar een baan! Maar waar begin je met zoeken? We geven je graag een paar handige tips voor het vinden van een leuke baan. Bijvoorbeeld het maken van een cv. Lees de andere tips op onze blog. Hier vind je nuttige informatie en stappen die je kunt volgen om de juiste baan te vinden. Good luck!

Wanneer je voor het eerst gaat werken, zijn er een paar dingen die je kunt verwachten en regelen. Zorg ervoor dat je je hebt uitgeschreven van je opleiding, je studiefinanciering en je studentenreisproduct hebt stopgezet, en controleer of je collegeld terug kunt krijgen. Als je een baan aangeboden krijgt, is het belangrijk om goed naar je arbeidsovereenkomst en de voorwaarden te kijken voordat je tekent. Let op zaken zoals vakantiedagen, reiskosten en werktijden. Daarnaast zul je je eerste loonstrook ontvangen, waarop je kunt zien hoeveel je verdient en welke bedragen zijn ingehouden voor belastingen en premies. Heb je vragen voor je start met je nieuwe baan? Stel ze gerust aan één van onze adviseurs.

Een jobcoach kan je begeleiding en coaching op de werkvloer geven tijdens je werk. Ze helpen je bij het leren of verder ontwikkelen van bepaalde vaardigheden. Samen met jou en je werkgever bepaal je waar je met behulp van de jobcoach aan wilt werken en je verder wilt ontwikkelen.

Als zelfstandige is het belangrijk op de hoogte te blijven dan de laatste wet- en regelgeving. Meld je aan voor onze nieuwsbrief voor zzp’ers en blijf op de hoogte van de meest actuele informatie en ontwikkelingen.

Ben je al enige tijd bezig als zzp’er en wil je verder groeien? Door bijvoorbeeld een medewerker in dienst te nemen, een extra product of dienst aan te gaan bieden of ook in het buitenland te gaan ondernemen? Bij zo’n spannende stap kun je natuurlijk wel wat hulp gebruiken. En het is fijn te kunnen sparren met iemand die al ervaring heeft op dat gebied. Onze zzp-experts denken hierover graag met je mee. Neem contact met onze adviseur zzp, dan bespreken we wie jou het beste kan helpen bij de volgende stap met jouw onderneming.

Voor de meeste ondernemers is de grootste uitdaging het vinden en behouden van klanten of opdrachtgevers. Belangrijk is dat je zorgt voor een goed netwerk in de branche waarin je werkzaam bent. Je netwerk kun je uitbreiden door je aan te sluiten bij bijvoorbeeld een branche- of netwerkorganisatie of het bezoeken van ondernemersevenementen. En wees niet bang om op mensen af te stappen om kennis te maken of om je product of dienst aan te bieden.

Daarnaast is het van belang dat jouw bedrijf zichtbaar en vindbaar is. Dus zorg voor een goede website en ben zichtbaar op sociale media. Denk na over je marketingstrategie. Ingewikkeld? Zoek dan hulp!

Heb je vervolgens klanten gevonden? Door ervoor te zorgen dat zij tevreden zijn over jou, kun je ze behouden. Tevreden klanten zorgen vaak voor meer werk en voor nieuwe klanten.

Kun je nog wel wat hulp gebruiken? Bekijk dan alle informatie voor zzp'ers op deze website. Tijdens onze events besteden we regelmatig aandacht aan klanten vinden en binden. Of neem contact op met een van onze zzp-experts die zich bezighouden met klantenwerving of marketing.


Als je zzp’er wilt worden, moet je over veel dingen nadenken en van alles regelen. Je zit boordevol vragen, als: is zelfstandig ondernemen iets voor mij? Hoe kom ik aan klanten? Hoe bepaal ik mijn uurtarief? Hoe zit het met verzekeringen en pensioen? Wat gebeurt er als ik ziek word? De Kamer van Koophandel helpt zzp'ers met deze vragen. Ze hebben op hun website een handig stappenplan opgenomen. Daar kun je precies zien waar je aan moet denken en wat je allemaal geregeld moet hebben voordat je kunt beginnen.


Werken als zzp’er is leuk! Het geeft veel vrijheid én uitdagingen. Bij Werkcentrum Noordoost-Brabant begrijpen we de uitdagingen die je als zelfstandig ondernemer tegenkomt. Van administratie tot de juiste stappen om verder te groeien, wij bieden de ondersteuning die je nodig hebt om succesvol te zijn. Bekijk hier het aanbod voor zzp'ers. Lees de laatste artikelen en tips en ontdek hoe wij je kunnen helpen om jouw doelen te bereiken. Wij zijn er voor alle zzp’ers en starters die wonen of werken in Noordoost-Brabant. Dus bezoek onze zzp-events, stel je vraag aan onze zzp-experts of volg één van onze trainingen. Je staat er niet alleen voor.


Door het volgen van een opleiding investeer je in je onderneming. Zakelijke studiekosten mag aftrekken wanneer je de kosten maakt om bestaande vakkennis uit te breiden. Studiekosten die je maakt om nieuwe kennis op te doen, mag je niet aftrekken als bedrijfskosten. Op de website van de belastingdienst vind je hierover meer informatie.

Kun je hierbij wel wat financiële steun gebruiken? Kijk dan eens op de website van Duo naar het Leven Lang Leren Krediet. Daar lees je of je voldoet aan de voorwaarden om geld te lenen voor een opleiding.


Wil jij waardevolle kennis met ons delen? Of meer vertellen over jouw ervaring met het zzp-ondernemerschap? Daar zijn we blij mee! Je kunt bijvoorbeeld een workshop geven tijdens een van onze zzp events, maar bijvoorbeeld ook een gastblog schrijven. Neem contact op met onze adviseur zzp, deze vertelt je graag meer over de mogelijkheden.

Als zzp’er kom je heel wat uitdagingen tegen. Beslissingen neem je vaak alleen. Dan is het fijn als je met andere zzp’ers kunt sparren. Lopen zij tegen dezelfde problemen aan? En welke oplossingen hebben zij daarvoor gevonden? Wellicht kun je elkaar helpen!

Op onze events voor zzp'ers kom je in contact met ondernemers en zelfstandigen. Ook zijn er veel lokale en regionale netwerkclubs voor ondernemers/zzp'ers. Wij weten de weg in onze regio. Kom je er zelf niet uit, vraag dan een adviesgesprek aan.

Als zelfstandige is het belangrijk op de hoogte te blijven dan de laatste wet- en regelgeving. Meld je aan voor onze nieuwsbrief voor zzp’ers en blijf op de hoogte van de meest actuele informatie en ontwikkelingen.

Bij solliciteren voor een nieuwe baan komt veel kijken. Denk aan een goede sollicitatiebrief schrijven, je kennismakingsgesprek voorbereiden en onderhandelen over salaris. Hulp nodig? Werkcentrum Noordoost-Brabant staat voor je klaar.

Meer informatie over solliciteren

Het vinden van werk dat bij je past is geen makkelijke klus. Waar word je nou écht gelukkig van? Onze loopbaanadviseurs denken graag met je mee.

Meer informatie over loopbaanadvies

Je bent op zoek naar een nieuwe baan. Wil je je daar misschien wel voor omscholen, om zo je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten? Dan vraag je je natuurlijk af of hier subsidies of andere mogelijkheden voor zijn.

Meer informatie over subsidies voor omscholing

Je wilt je verder ontwikkelen. Maar welke mogelijkheden heb je daarvoor? Wij begeleiden je graag.

Meer informatie over omscholing

Je bent werkzaam bij een organisatie, maar hebt te horen gekregen dat je contract niet wordt verlengd. Dat is natuurlijk heel erg jammer. Wij helpen je graag bij het in kaart brengen van je mogelijkheden en het vinden van nieuw, passend werk.

Meer informatie over het vinden van nieuw werk

Heb je het gevoel dat je alles op je werk al een keer gedaan hebt? Verveel je je en tel je de dagen af naar het weekend? De kans is groot dat je toe bent aan een nieuwe uitdaging.

Meer informatie over carrièreswitch

Heb jij een overschot aan personeel? En wil jij hen aan (duurzaam) nieuw werk helpen? Wij begeleiden je met je vraagstuk rondom werk naar werk.

Ook jij wil als werkgever het beste uit je mensen halen. Het verder professionaliseren van je personeelsbeleid gericht op duurzame inzetbaarheid draagt daar aan bij. Bijvoorbeeld door het invoeren van een moderne gesprekscyclus, trainingen voor leidinggevenden of het creëren van een gezonde en aantrekkelijke werkomgeving.

Open volgende pagina Meer informatie over duurzame inzetbaarheid

Wist je dat je door middel van het om- of bijscholen van jouw personeel jouw personeelstekort kunt tegenaan? En dat je daarnaast zorgt voor blije medewerkers die de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen?

Meer informatie over bijscholing van personeel

De dienstverlening van Werkcentrum Noordoost-Brabant is helemaal gratis voor inwoners uit Noordoost-Brabant. Kosteloos dus! En nee, er zit geen addertje onder het gras. Mocht je uiteindelijk het advies krijgen om aan de slag te gaan - bijvoorbeeld in de vorm van een opleiding of bepaald traject voor je werknemers - kunnen daar wel kosten aan verbonden zijn. Uiteraard brengen we je daar op tijd van op de hoogte en ben jij altijd vrij om daarin de keuze maken het dan wel of niet te doen.

Het team van Werkcentrum Noordoost-Brabant bestaat uit diverse professionals vanuit alle samenwerkende partners. Wie die partners zijn vind je hier.

Werkgevers, werknemers en werkzoekenden hebben geregeld vraagstukken op het gebied van werk en personeel. Maar, als je een vraag hebt, waar begin je dan? Er zijn zoveel organisaties en zoveel plekken waar je terecht zou kunnen. Wat is dan de beste keuze? Om je daarbij te helpen is Werkcentrum Noordoost-Brabant opgericht. Werkcentrum Noordoost-Brabant is de voordeur waar je kunt aankloppen met jouw vraag. Wij kijken dan waar en bij wie je het beste terecht kunt met jouw vraag.

Werkcentrum Noordoost-Brabant is er voor werkzoekenden, werkenden, werkgevers, jongeren en zzp’ers met een vraag op het gebied van werk, scholing, personeel of ondernemen. Het werkcentrum is er voor de mensen die vooruit willen, maar niet goed weten hoe. Onze dienstverlening is gratis, onafhankelijk en op maat.

U betaalt het loon van uw zieke werknemer door. Dit geldt voor de eerste 2 jaar. Voor sommige groepen werknemers vraagt u een Ziektewet-uitkering aan. Bijvoorbeeld als uw werknemer zwanger en ziek is.

Open volgende pagina Meer informatie