Er zijn een hoop voordelen te benoemen over een neurodivers team. Maar hoe benader je neurodivergente talenten? Wat moet je wel en juist niet doen tijdens het wervings- en selectieproces om hen binnen te halen? We spraken ervaringsdeskundige Barend Gijsbrechts hierover. Benieuwd naar zijn tips? Lees dan snel verder!

Grote drempel om te solliciteren

Solliciteren is voor neurodivergente mensen vaak een enorme uitdaging. Barend, die net is afgestudeerd aan de Radboud Universiteit van Nijmegen, weet dit als geen ander. "Ongeveer 10% van Nederland is neurodivergent ‘genoeg’ om zo’n classificatie te krijgen. Ik hoor daar zelf ook bij," legt hij uit. Hij vertelt hoe moeilijk het voor hem is om zich door het sollicitatieproces heen te slaan. "Wanneer ik een vacaturetekst lees, heb ik vaak het gevoel dat het niet aan mij besteed is," deelt hij. "Het voelt alsof ik niet bij de grote club hoor en ik voel me niet verbonden met de rest. Die onzekerheid maakt het lastig om aan het sollicitatieproces te beginnen. Helaas zorgt dat ervoor dat ik me vaak terugtrek, zelfs als ik de baan inhoudelijk interessant vind."

Ondersteuning vanuit persoonlijke ervaring

Blik op Vooruit is een organisatie die zich richt op het ondersteunen van neurodivergente mensen. Het doel? Deze talenten helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling en hen te begeleiden naar passend werk. Barend speelt een actieve rol binnen deze organisatie. Door zijn eigen ervaringen en uitdagingen te delen, helpt Barend werkgevers beter te begrijpen wat neurodivergente werknemers nodig hebben om te floreren.

Vanuit zijn rol is Barend in gesprek gegaan met HR-medewerkers van ABN AMRO. Het gesprek was vooral gericht op hoe de bank haar diversiteit kan vergroten door neurodivergente talenten aan te trekken. "Wat mij opviel, is dat dit gesprek echt een eyeopener voor hen was." vertelt Barend. "Door dit gesprek zien zij de toegevoegde waarde van neurodivergente mensen."

Tips voor inclusieve vacatureteksten

Vanuit zijn ervaring met solliciteren heeft Barend enkele waardevolle tips voor werkgevers die neurodivergente talenten willen aantrekken:

  1. Wees duidelijk en gestructureerd
    Veel neurodivergente mensen vinden het fijn om in een gestructureerde omgeving te werken. Om daarop in te spelen, is het slim om in de vacaturetekst duidelijk aan te geven wat de verwachtingen en procedures zijn.
  2. Lagere drempels
    Maak het sollicitatieproces toegankelijker door neurodivergente kandidaten direct uit te nodigen voor een gesprek in plaats van hen allerlei tests te laten doorlopen. Dit helpt hen om de eerste stap te zetten zonder ontmoedigd te raken.
  3. Focus op de bedrijfscultuur
    Beschrijf hoe het bedrijf is opgebouwd, de sfeer en de bedrijfscultuur. Dit helpt om te bepalen of een kandidaat zich wil en kan verbinden aan het bedrijf. Wees zo concreet mogelijk!
  4. Inclusieve taal
    Gebruik taal die openheid en inclusiviteit uitstraalt. Vermijd jargon dat moeilijk te begrijpen is.

Zichtbare trend

Er is een positieve trend gaande in de arbeidsmarkt. Steeds meer werkgevers erkennen het belang van een (neuro)divers personeelsbestand. Er is ook een groeiende belangstelling voor het detacheren van neurodivergente mensen uit een pool. Dit biedt werkgevers de mogelijkheid om zelf te ervaren hoe waardevol deze talenten zijn voor hun organisatie. Het is een kans om een inclusievere werkcultuur te creëren en te profiteren van de unieke vaardigheden die neurodivergente mensen met zich meebrengen.