Als zzp’er ben je directeur, salesmanager, marketingmanager, verzorg je de catering en doe je de schoonmaak als het nodig is. Je bent als een schaap met vijf poten; van veel markten thuis. Daarom is het belangrijk dat je je werk goed organiseert, zodat je ook tijd overhoudt voor andere belangrijke dingen in het leven. Daarom deelt Werkcentrum Noordoost-Brabant de 10 beste apps voor zzp’ers.
1. Trello
Trello is een handige projectmanagement tool. Er zijn stiekem al heel veel professionals die het gebruiken. Dus de kans is groot dat ook jouw klanten er wel eens mee gewerkt hebben. Waarom is het zo handig? Het is super eenvoudig om te gebruiken. Je maakt borden per project. Elk bord kent meerdere lijsten met kaarten erop. Je gebruikt een kaart per taak. Op die kaart kun je ook weer van alles toevoegen zoals bijvoorbeeld den checklist waar taken van kunnen worden aangevinkt. Je kunt op Trello bijvoorbeeld werken met de Kanban methode. En nog een vette bonus, je kunt heel erg veel met de gratis versie van Trello. Probeer het eens uit.
2. Lastpass
Hoeveel van je kostbare tijd verspil je door steeds weer te zoeken naar wachtwoorden? Al zijn het 4 minuten per dag, dat is teveel en het blijft irritant. LastPass is een encrypted systeem met een browser extensie. Hierdoor kun je snel wachtwoorden toevoegen en kun je eenvoudig inloggen op al je apparaten, ook met je biometische gegevens. Je kunt beginnen met een gratis proefperiode. Of je stapt over naar een betaalde versie.
3. Rescue Time
Hopelijk komt er een moment dat je zo vol met opdrachten zit dat je te weinig uren in een dag hebt, tenminste, dat denk je. Met RescueTime ga je je tijd beter registreren en zie je vanzelf aan welke bezigheden je meer tijd besteed dan je van te voren zou hebben ingeschat. Ook kun je dagelijkse productiviteit doelen stellen. Het systeem kan je ook vanzelf uitloggen uit websites waar jij teveel tijd doorbrengt zoals Facebook en Pinterest op tijden die je zelf instelt. Hoe briljant is dat? Ook stuurt RescueTime je gedetailleerde rapporten over hoe je je tijd hebt besteed. RescueTime Lite is gratis. Het geeft inzicht in de tijd die je doorbrengt op websites en apps, en je kunt doelen stellen en rapportages e-mailen. Wil je ook de tijd die je niet achter je computer doorbrengt weten en toegang tot de website-blokkeer tools dan stap je over naar een betaalde versie.
4. Toggl
Als zzp’er word je vaak per uur betaald. Daarom is het belangrijk om je uren goed vast te leggen. Dat kan natuurlijk met een Excel spreadsheet. Maar we weten allemaal hoe dat gaat. Na een of twee dagen netjes bijhouden komt de klad erin en dan….oh, laat ook maar. Dan is een app als Toggl superhandig. Je kunt gewoon een timer aanzetten, projecten invoeren en je tijd eenvoudig bijhouden. Je kunt je uren ook nog achteraf erin zetten. Extra handig wanneer je regelmatig aan diverse klanten tegelijk werkt. De app laat overzichten zien in handige grafieken. Er is een variant die gratis is en de betaalde variant.
5. Buffer - social media management tool
Als zzp’er ben je ook vaak je eigen marketingafdeling. En natuurlijk hoort aanwezig zijn op social media daar ook bij. Gelukkig zijn er tools als Buffer die je helpen met het plaatsen en monitoren van je social media kanalen. Met Buffer heb je alles op een plek en hoef je maar een keer in te loggen. Buffer kun je gebruiken voor Instagram, Facebook, LinkedIn, Pinterest en Twitter. De instap variant zou voldoende moeten zijn voor jou als zelfstandig ondernemer.
6. Forest
Aaahh, rust. Met de forest app stel je een tijd in waarin je je telefoon niet mag gebruiken. Zo kun je je focussen op het afmaken van een taak en even ongestoord doorwerken. Of je gaat met vrienden lunchen en je wilt even echt 'in het moment zijn.' Dan zet je Forest aan. Terwijl jij ongestoord je ‘ding’ doet, zie je op je telefoon uit een klein zaadje een boom groeien. Pak je je telefoon voordat de ingestelde tijd om is toch op? Dan gaat de boom dood. De organisatie achter Forest heeft als doel om ook in het echt meer bomen te planten. Deze 'zen' app staat niet voor niets bij deze 10 beste apps voor zzp'ers.
7. Digitale Factuur
Zit jij nog te rommelen met facturen in excel? Overweeg dan de overstap naar Digitale Factuur. “De dag dat ik Digitale Factuur heb ontdekt, heeft mijn bedrijf veranderd” hoorden wij onlangs van een zzp'er. Dus gingen we op onderzoek uit. Digitale Factuur is een betaalbare tool die je helpt om simpel en snel je facturatie te digitaliseren. Digitale Factuur is een online systeem en heeft ook een app. Hierdoor heb je op elk gewenst moment overzicht in je facturen en financiën. Je maakt facturen in je huisstijl en deze worden via email als PDF naar je klanten verstuurd. Het mooie aan dit Nederlandse systeem is dat het super eenvoudig is om op te zetten. Verder is de helpdesk vriendelijk en altijd bereid om je even te helpen als je ergens mee zit. Van harte aanbevolen dus!
8. Chat GPT
De Chat GPT-app is een onmisbare tool voor zelfstandige ondernemers vanwege de veelzijdige toepassingen en directe ondersteuning die het biedt. Chat GPT fungeert als een soort virtuele assistent, die kan helpen bij het beantwoorden van allerhande vragen, het opstellen van professionele e-mails en het genereren van creatieve content voor marketingdoeleinden. Dit kan je als zzp’er veel tijd besparen. Daarnaast kan Chat GPT helpen bij het brainstormen van ideeën, het schrijven van rapporten en het plannen van projecten. Daarom is de Chat GPT-app een waardevolle aanvulling voor elke zelfstandige ondernemer die streeft naar optimalisatie van zijn of haar bedrijfsprocessen.
9. Gmail - eenvoudige en gratis e-mailservice
Gmail is een onderdeel van Google’s online set aan gratis tools. Het is een efficiënte e-mail service die makkelijk is op te zetten en goede virusbescherming en spamfiltering geeft. Je krijgt 15GB gratis opslag en hebt de mogelijkheid om je e-mail te synchroniseren met meerdere toestellen. Wanneer je met de Gmail app werkt ben je overal ‘connected.’
Google drive - cloud opslag en meer
Google Drive lost veel problemen op waar je als zelfstandige tegenaan kunt lopen. Het is je externe harde schijf, je kunt er altijd in werken (zolang je wifi hebt) - en je kunt er ook voor kiezen om Google drive te synchroniseren met je computer. Het is een plek om foto’s op te slaan en te delen met anderen. Je kunt werkomgevingen maken voor projecten waar je aan werkt en met je klant of andere zelfstandigen tegelijkertijd aan hetzelfde document werken. Zo voorkom je dat er versies ontstaan. Je kunt goed beheren wie wat kan zien. Ook kun je open folders maken waar je mensen vanuit je site naartoe stuurt, die kunnen daar dan zelf content downloaden. Het slaat alle acties vanzelf op en je kunt precies zien wie, wanneer en hoe lang iemand aan iets heeft gewerkt. Verder heeft Google een soort gratis ‘office’ suite die heel handig werkt. Ook kun je Google Drive weer koppelen aan andere apps (zoals Trello) en er zijn nog legio andere mogelijkheden.