Het verzuimpercentage – het aantal ziektedagen van de werknemer in verhouding tot de werkdagen in een gemeten periode – ligt boven de 5% (bron: Nationale Nederlanden). Is dat in jouw organisatie ook het geval? En wat kun jij doen om dit percentage te verlagen? Of nog beter: verzuim te voorkomen?
Verantwoordelijkheid van werkgever
In 2002 werd de Wet Verbetering Poortwachter ingevoerd. Deze wet is ingesteld om het aantal werknemers dat langdurig ziek is terug te dringen. Een deel van de verantwoordelijkheid werd bij de werkgever gelegd. De re-integratie kwam voor rekening van de werkgever, waardoor het verzuim daalde. Hierdoor kwam het gemiddelde verzuimpercentage twintig jaar lang niet boven de 4%.
Meer ziekteverzuim: de oorzaken
Tot nu: het ziekteverzuim is in korte tijd flink gestegen. Waar komt dat door? Er zijn verschillende redenen die een rol kunnen spelen. Wat dacht je van de coronacrisis, waardoor hybride werken zijn intrede maakte. Werkgevers zien de werknemers minder, waardoor ze niet zien wat er bij hen speelt en er minder persoonlijk contact is. Daarbij voelt een medewerker zich minder betrokken bij het bedrijf en ligt de drempel om ziek te melden lager. Ook de krapte op de arbeidsmarkt speelt mee: medewerkers krijgen steeds meer werk op hun bordje. De werkdruk wordt in veel organisaties te hoog om bij te benen.
Aan de slag: tips voor een lager ziekteverzuim
Let's get to business: wat kun je als werkgever zelf doen aan een hoog ziekteverzuim? Hoe kan je als werkgever helpen, zodat het ziekteverzuim niet uit de pan rijst? Wij zetten 5 tips op een rij!
Tip 1: Draag bij aan een gezonde levensstijl
Een gezonde medewerker haalt meer uit zijn of haar werk. Bovendien is deze minder snel uit de roulatie door gezondheidsklachten. Daarom is het belangrijk om een gezonde levensstijl te stimuleren. Zorg bijvoorbeeld voor een gezonde lunch, fruit op kantoor, stimuleer naar je werk gaan met de fiets of faciliteer een sportabonnement.
Wist je al dat de overheid je daar graag bij helpt? Je kunt bijvoorbeeld via de werkkostenregeling de sportkosten van je medewerkers kan vergoeden! Op de website van het WSP Noordoost-Brabant - onderdeel van Werkcentrum Noordoost-Brabant - kun je hier meer over lezen.
Let op: je wordt doorverwezen naar het WSP Noordoost-Brabant
Open volgende pagina Naar het WSP Noordoost-BrabantTip 2: Bied opleidingen aan
Geschoolde werknemers voelen ze zich fijner bij het werk dat zij verrichten. Bovendien draagt een opleiding bij aan de kwaliteit van het werk. Met het STAP-budget of andere subsidies hoeft zo’n opleiding je (nagenoeg) niks te kosten.
Tip 3: Biedt hulp via een bedrijfscoach
Met een bedrijfscoach kan je in veel gevallen voorkomen dat medewerkers uitvallen door overmatige stress of een burn-out. Een bedrijfscoach begeleidt medewerkers met uitdagingen en kan werkgevers en werknemers van tips voorzien om bijvoorbeeld minder stress te ervaren. Dit werkt preventief en helpt medewerkers hun werk nog beter te doen.
Tip 4: Stagiaires
Tot slot een tip waar veel bedrijven baat bij hebben. Door stagiair(e)s een plaats te bieden binnen je bedrijf help je de jonge generatie in hun opleiding aan een plek om ervaring op te doen. Zij kunnen bestaande medewerkers ontzorgen en zo de stress op de werkvloer verlagen. Bereid je goed voor: een stagiair(e) heeft begeleiding en bijsturing nodig. Hoe meer tijd je zelf investeert met feedback en instructies, hoe beter de student kan bijdragen aan het werk.
Aan de slag
Ben je werkgever en wil je meer info over verzuim? Neem gerust contact met ons op.
Neem per mail contact op info@werkcentrumnoordoostbrabant.nl Neem telefonisch contact op 085 130 6470