Met een ICT bachelor- en masterdiploma uit zijn thuisland op zak, werkte hij als universitair docent in Maleisië. Daar rondde hij ook zijn ICT doctoraat af. In Nederland werden al zijn diploma’s op hetzelfde hoge niveau gewaardeerd. Toch kwam hij niet aan werk. “Op de universiteit had ik aanzien, in Nederland kreeg ik het gevoel dat mijn profiel plots niets meer waard was.” Werkcentrum Noordoost-Brabant opende de deuren die voor Ahmed zelf gesloten bleven.

Zelfstandig een bestaan opbouwen in Nederland

Ahmed: “Ik wil in Nederland een toekomst opbouwen voor mijn gezin en zo min mogelijk afhankelijk zijn van anderen. De ICT is al 23 jaar mijn werkveld en ik ben er goed in. Mijn expertise ligt in twee richtingen: webdevelopment en informatiebeveiliging. Daarom wil ik ook hier in deze sector werken. Toen ik eenmaal ging solliciteren, had ik geen netwerk en geen warme contacten. Dat maakte het moeilijk om ergens binnen te komen.”

ICT kent enorme arbeidsmarktkrapte, maar laat kansen liggen

“Ik zat met mijn oren te klapperen toen ik Ahmed’s verhaal hoorde,” geeft Remco Borrani, adviseur van Werkcentrum Noordoost-Brabant toe. “De ICT is een sector met een zeer krappe arbeidsmarkt. En dan zit je aan tafel met iemand die de hoogst mogelijke ICT-opleiding heeft afgerond, maar na anderhalf jaar solliciteren nog geen baan heeft. Sterker nog: niet één keer is hij uitgenodigd voor een gesprek.”

Werkgevers hadden geen idee van Ahmed’s vakkennis

Remco belde de werkgevers waar Ahmed had gesolliciteerd na. Bepaalde goede bedoelingen werden door werkgevers verkeerd geïnterpreteerd. Zo gaf Ahmed aan open te staan voor een onbetaalde stage, om zijn baankans te vergroten. Werkgever: “Ik ben te druk om een stagiair te begeleiden en heb zijn cv niet eens gelezen. Daardoor miste ik dat Ahmed zo’n berg aan kennis heeft.” Een andere werkgever vertrouwde het niet toen Ahmed solliciteerde als developer. “Het eerste wat ik dacht: deze man is veel te hoog opgeleid voor de functie. Dat gaat hij niet lang doen.”

Een kans voor Ahmed, dat al na één gesprek

Na een verdiepend gesprek over de ambities van Ahmed en de kansen in de arbeidsmarkt, nam Remco contact op met gerenommeerde ICT-bedrijven uit zijn netwerk. Een werkgever in Waalwijk besloot Ahmed uit te nodigen. Om 13.00 uur had hij een gesprek, en om 14.20 uur kreeg hij al goed nieuws. Ze waren enthousiast over zijn kennis, ervaring en voorkomen. Ahmed: “Ik was flabbergasted en vroeg Remco wel vijf keer of het geen grap was.” Remco: “Zijn taalachterstand en onbekendheid met de Nederlandse bedrijfscultuur zijn slechts tijdelijke uitdagingen. Met extra (vak)taallessen en een ervaren jobcoach helpt het werkcentrum hem snel op weg.”

Praat mét statushouders, niet óver ze!

Remco: “Integreren gaat sneller wanneer mensen de kans krijgen om te werken. Want waar leer je de Nederlandse taal en cultuur nou sneller dan op een Nederlandstalige werkplek? De ervaring leert bovendien dat hoogopgeleide statushouders uitstekend functioneren wanneer zij de kans krijgen bij een werkgever.” Remco vervolgt: “Het werkcentrum zet de deur open bij werkgevers door organisaties te overtuigen om mét statushouders te praten en niet óver ze. Dat is wel zo’n beetje mijn mantra geworden.”

Vragen over aan een baan komen of werken met statushouders?

Heb je, net als Ahmed, al meermaals gesolliciteerd en word je niet uitgenodigd voor een gesprek? Werkcentrum Noordoost-Brabant kan je daarmee helpen. Vraag een gratis loopbaanadviesgesprek aan. Ook werkgevers met vragen (o.a. over statushouders) kunnen bij ons terecht. We zijn er voor iedereen die vooruit wil!