Stap 1: Waarom wil je omscholen?

Goed om te weten wat jouw motivatie is om jezelf om te scholen. Wil je alsnog die ene leuke baan, waar je al jaren over nadenkt? Mis je uitdaging in je huidige werk? Of past je huidige baan niet meer bij je privé-situatie? Inzicht in jouw reden helpt je bij een succesvolle omscholing.

Stap 2: Wat zijn jouw passies en interesses?

Wat voor baan zou jij graag willen? En waar ligt jouw passie? Probeer te achterhalen waar jouw (werk)hart sneller van gaat kloppen. Omscholing kan een spannende stap zijn, dan is het natuurlijk wel slim om ook echt je droombaan na te jagen.

Stap 3: Onderzoek de arbeidsmarkt

Voordat je meteen je huidige baan opzegt, is het handig om eerst te onderzoeken hoeveel toekomstperspectief jouw droombaan heeft. Is er voldoende werkgelegenheid, nu en in de toekomst? Het is ook handig om eens een gesprek aan te gaan met iemand die al in dit vakgebied werkt. Hoe ervaart hij of zij deze baan? Welke tips heeft diegene voor jou?

Stap 4: Kies een geschikte opleiding

Zorg dat je helder hebt welke opleiding nodig is voor jouw droombaan. Zijn er misschien werkgevers die leerwerktrajecten aanbieden? Is een korte cursus voldoende om te kunnen starten, of is het nodig om eerst een meerjarige opleiding te volgen? Achterhaal wat nodig is. Tegelijkertijd kijk je ook naar jouw eigen mogelijkheden. Heb jij de ruimte om een voltijd opleiding te volgen of past een avondopleiding beter bij jouw huidige situatie?

Stap 5: Maak een financiële planning

Omscholen kost vaak geld. Ten eerste is er vaak een opleiding die bekostigd moet worden. Soms kan dat via je nieuwe werkgever. Daarnaast zijn er binnen Noordoost-Brabant diverse subsidiemogelijkheden voor omscholing. Verder moet je er rekening mee houden dat je vanwege je studie misschien minder kunt gaan werken bij je huidige baan. Ook die kosten moet je meenemen in je financiële plaatje.

Stap 6: Bouw een netwerk op

We zeiden het al in stap 2: ga eens praten met iemand uit jouw gewenste vakgebied. Zorg ervoor dat je meerdere mensen om je heen verzamelt die jou handige tips kunnen geven. Of misschien kunnen bemiddelen bij een toekomstige werkgever.

Stap 7: Doe praktijkervaring op

Met alleen scholing kom je er vaak niet. Praktijkervaring is natuurlijk hartstikke belangrijk als je in een nieuwe sector gaat werken. Met een leerwerktraject doe je automatisch al praktijkervaring op. En dat geldt natuurlijk ook voor stages. Maar probeer ook daarbuiten te kijken. Is er misschien een vrijwilligersbaan waarbij je ook vaardigheden opdoet die relevant kunnen zijn voor jouw nieuwe baan?

Stap 8: Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Wat zijn belangrijke ontwikkelingen in het vakgebied waarin je wilt werken? Zorg dat je hiervan op de hoogte bent. Vraag bijvoorbeeld aan je netwerk wat relevante websites, nieuwsbrieven of belangrijke personen zijn om te gaan volgen.

Stap 9: Geef niet op

Bovenstaande stappen zijn allemaal vrij praktisch. Maar jezelf omscholen naar een ander beroep is voor veel mensen erg spannend. Bovendien kan de weg naar een nieuwe baan soms wat hobbels bevatten. Of gaat het niet zo snel als je had gehoopt. Ons advies is daarom om niet te snel op te geven, maar vol te blijven houden. Voordat je het weet ben je werkzaam in jouw droombaan!

Stap 10: Vraag hulp en advies van een professional

Jezelf omscholen is een grote stap. Niet gek dat je hierbij graag wat advies van een professional wil. Bij Werkcentrum Noordoost-Brabant werken diverse loopbaanadviseurs en adviseurs op het gebied van leren en werken, die jou hierbij graag willen ondersteunen.

Samen met jou kijken ze welke baan het beste bij je past en welk omscholingstraject hier het beste bij past.

Direct advies van een adviseur

Ben jij klaar voor een nieuwe stap in jouw carrière en wil je graag direct even sparren met één van onze adviseurs? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

info@werkcentrumnoordoostbrabant.nl 085 1306470