Zo’n 75 jaar geleden ontstond Wasserij Boumans. Wat begon met een bescheiden team van 10 medewerkers, groeide de laatste jaren uit tot een bedrijf met meer dan 50 medewerkers. Wasserij Boumans in Boxtel is een plek waar ook mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt een échte kans krijgen. We spraken met Guido de Laar en Rik Spooren van Wasserij Boumans om meer te weten te komen over hun sociale hart en aanpak.

Hoe het begon

Wasserij Boumans werkt al langere tijd samen met instanties en gemeenten. Denk aan mensen die via de WLZ (Wet langdurige zorg) of WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning) hun weg vinden naar werk en dagbesteding. Hoe dit ooit ontstaan is? Guido vertelt: “Ik was in contact met een lokale instelling die op zoek was naar activiteiten voor dagbesteding. Zo ben ik begonnen met het brengen van wasgoed naar de instelling. Ik bedacht me dat we ook werk ín de wasserij hebben die mensen van de dagbesteding goed kunnen uitvoeren. Dan zijn ze overdag vanuit de instelling in een normale omgeving. Ik hoopte daarmee dat ze zich onderdeel voelen van een team.”

Steeds meer mensen een plek

Deze manier van werken beviel zo goed, dat het idee verder uitgroeide tot Erbij: een organisatie die kwetsbare mensen – samen met professionele begeleiding – thuis ondersteunt en bij een werkgever plaatst, als werknemer of op basis van arbeidsmatige dagbesteding. Rik: “De combinatie van Wasserij Boumans en Erbij stelt ons in staat om hele diverse mensen aan werk te helpen. We bieden mensen van verschillende achtergronden een zo normaal mogelijke plek, zowel binnen ons eigen bedrijf als bij andere organisaties.”

Publieke ambulante begeleiding

Wat Wasserij Boumans en Erbij zo bijzonder maakt, is de persoonlijke ambulante begeleiding die ze bieden. Dat begint al thuis, vóórdat een medewerker begint aan de baan. Denk aan samen boodschappen doen of een keer een museum bezoeken. Deze activiteiten zijn niet direct gerelateerd aan het werk, maar zijn wel een belangrijkste eerste stap op weg naar werk. Veel mensen die in dienst komen bij Wasserij Boumans of een andere organisatie via Erbij zijn het niet meer gewend om te werken. Ze hebben lang thuisgezeten, zijn lang niet onder de mensen geweest of vinden het gewoonweg spannend om weer aan de slag te gaan. Zeer begrijpelijk, vinden zowel Guido als Rik. “Wij zorgen voor een rustige en geleidelijke overgang. Zo maken we de overgang van thuis naar de werkplek makkelijker."

Waardevolle investering

Waarom zouden andere werkgevers dit moeten doen? Voor Guido en Rik is het duidelijk: “Ondernemen gaat niet alleen om geld verdienen. Het gaat om mensen. Jouw mensen máken jouw bedrijf.” Een quick fix voor het oplossen van jouw personeelstekort is het niet. Zo’n proces vergt tijd en aandacht. Maar wat Guido en Rik betreft krijg je daar veel voor terug: “Onze collega’s zijn loyaal, betrouwbaar en erg dankbaar voor het werk. Ze voelen zich gewaardeerde collega’s.”

Contact

Ben je geïnspireerd geraakt na het lezen van dit verhaal? Of wil je graag in contact komen met Guido en Rik? Neem contact op met het WSP Noordoost-Brabant. Onze adviseurs vertellen je graag meer over sociaal ondernemen of brengen je in contact.