De sprong wagen in de wereld van zelfstandig ondernemen is best spannend. Hoe begin je? Waar moet je op letten? Volg je onderstaande 7 aandachtspunten, dan ben je al goed op weg.

1. Ontdek jouw specialiteit

Misschien weet je al welk product of welke dienst je wilt aanbieden. Het kan ook zijn dat je nog twijfelt. In dat geval kan het helpen om na te denken over jouw kwaliteiten. Stel jezelf eens de vraag: waar ben je goed in? Wat vind je leuk om te doen? En vooral wat hebben toekomstige klanten aan jouw kwaliteiten? Ontdek zo jouw specialiteit. Zo is de kans groter op opdrachten waar je blij van wordt!

2. Ken je klant

Hoe kom ik aan klanten? Voor veel ondernemers is dit een lastigste vraag. Wat het nog lastiger maakt: we hebben niet één antwoord voor je. Het helpt als je je inleeft in je toekomstige klant. Welke behoeften en zorgen heeft hij en hoe speelt jouw bedrijf of specialisme hierop in? Vervolgens kun je verder nadenken over waar jouw klant zich bevindt en hoe je ze kunt bereiken (online of offline). Je salesplan krijgt vorm.

3. Onderscheid je van je concurrent

Een succesvolle ondernemer doet iets anders dan zijn concurrenten. In bijvoorbeeld het product of de dienst, de prijs of de doelgroep. Hoe specifieker, hoe beter. Denk eens na: waarin onderscheid jij je van je concurrenten? Jouw manier van zakendoen wordt zo een stuk duidelijker. En de klant weet beter waarom hij voor jou kiest.

4. Maak je bedrijf financieel gezond

Is je (uur)tarief passend? Heb je voldoende buffer? Wat als je even geen klanten hebt? Of een vakantie in het vooruitzicht hebt? Wil je lang (blijven) ondernemen, dan is het belangrijk dat je bedrijf financieel gezond is en dus ook vooral blijft. Dat betekent dat je netjes belasting afdraagt en geld opzijzet voor verzekeringen en andere kosten. Maak je inkomsten en uitgaven inzichtelijk, dan weet je of je winst behaald.

5. Verzeker jezelf

Het lijkt misschien een ver-van-je-bedshow, maar het is toch belangrijk om over na te denken: wat als je ziek wordt of niet meer kan werken? En je inkomen valt dan weg. Het is slim om je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Afgekort: AOV. Dit zorgt dat je (een deel van) je inkomen houdt. Je kunt gaan voor een ‘traditionele’ verzekering, zelf elke maand geld opzijzetten of je sluit je aan bij een ander soort vangnet. Het Broodfonds, waarbij een club van zzp’ers elkaar financieel ondersteunen, is daar een voorbeeld van.

6. Zorg voor een goede boekhouding

Boekhouding en administratie. Voor veel mensen niet de favoriete bezigheid. Helaas voor hen wel een verplicht onderdeel van jouw ondernemersschap. Gelukkig zijn er allerlei handige boekhoudingsprogramma’s en -apps om jou hierbij te helpen. Een handige oom of boekhouder inschakelen kan natuurlijk ook.

7. Gebruik je connecties

Als zzp’er is het erg waardevol om een groot netwerk te hebben. Het kan je helpen bij het vinden van nieuwe klanten. Daarnaast kun je veel leren van andere, ervaren ondernemers. Hoe je een netwerk bouwt? LinkedIn is daar een geschikt platform voor. Verder heb je in Noordoost-Brabant verschillende netwerkclubs. Er gaat een wereld voor je open!

Direct advies?

Wil jij een eerste stap zetten in het zzp-leven? En kan je daarbij de begeleiding van onze jongerenadviseurs goed gebruiken? Neem dan eens contact op met Werkcentrum Noordoost-Brabant. We wijzen je graag de weg en bieden je concrete hulp.