Anita (55 jaar) werkt als helpende van Neysel. Ze ondersteunt ouderen in hun dagelijkse behoeften en biedt emotionele steun. Vanwege de psychische kwetsbaarheid van Anita is het niet vanzelfsprekend dat ze aan het werk is. Dankzij gerichte begeleiding en organisaties die samenwerken, vond ze haar weg terug naar werkplezier en zelfwaardering. Dit succesverhaal deelt hoe Anita, dankzij het project Hoofdzaak } Werk, duurzaam terugkeerde naar de arbeidsmarkt.

De weg terug naar werk

De afgelopen tijd maakte Anita een transformatie door. Aanleiding was haar GGZ-behandeling bij Reinier van Arkel, waar ze werkte aan persoonlijke trauma’s. Vanwege de mantelzorg voor haar man werkte ze jarenlang niet. Al voelde ze de laatste tijd steeds vaker de behoefte om terug te keren naar de arbeidsmarkt. Met steun van IPS-trajectcoach* Helen Verdiesen zette Anita haar eerste stappen richting werk. Helen: “Als IPS-trajectcoach ondersteun ik mensen zoals Anita. Samen hebben we gekeken naar wat zij nodig had om die stap te zetten. De weg kende ups en downs, maar ik heb Anita echt zien opbloeien. In haar werk, maar ook in haar persoonlijke groei en zelfstandigheid.”

"Alleen had ik het nooit gedaan"

Ruimte voor maatwerk

Niet elke organisatie is erop ingericht om iemand met een psychische kwetsbaarheid in dienst te nemen. Als leidinggevende van Anita van Van Neysel Antoniegaarde zet Angela van Hemert zich dagelijks in voor een prettige en veilige werkomgeving. “Elke medewerker heeft unieke behoeften. Het is belangrijk om die behoeften te begrijpen en op de juiste manier te ondersteunen. Dat kan variëren van praktische aanpassingen op de werkplek tot emotionele steun en flexibele werktijden. Je moet als werkgever wel de ruimte hebben om dat maatwerk te bieden. In je organisatie, maar ook in je team. Zo is het heel waardevol om het open gesprek met elkaar te voeren over psychische kwetsbaarheid en vooroordelen weg te nemen.”

Steun en zekerheid

Anita’s reis was en is niet zonder obstakels. Ze moest omgaan met persoonlijke grenzen en leerde door vallen en opstaan hoe ze die beter kon bewaken. Ze werkt nu op een zelfstandige manier én weet op de juiste momenten om ondersteuning te vragen. De steun van haar team en de organisatie helpen hier enorm bij. Anita: “Het is voor mij belangrijk dat ik weet wat er van me verwacht wordt. Verder heb ik graag de zekerheid dat ik altijd om hulp kan vragen wanneer ik dat nodig heb. Ik kan zowel bij Helen als Anita terecht. Ik ben dankbaar voor de steun die ik heb ontvangen en de stappen die ik heb gezet.”

*IPS, of Individuele Plaatsing en Steun, is een programma dat mensen met psychische kwetsbaarheden ondersteunt bij het vinden en behouden van regulier betaald werk.