En ondertussen groeit de druk om duurzaam en inclusief te ondernemen. Tijdens het event Toekomstproof werkgeven – georganiseerd door Werkcentrum Noordoost-Brabant, AANtWERK en Noordoost Brabant Werkt – stond één vraag centraal: hoe blijf je als werkgever relevant in een wereld die voortdurend verandert? Keynote speaker Arjen Banach nam het publiek mee in een verhaal vol eyeopeners, humor en praktische inzichten.

Hoe blijf je als werkgever relevant in turbulente tijden?

Relevantie als werkgever draait anno 2025 niet meer om het hoogste salaris of de strakste processen. Medewerkers, jong én ervaren, zoeken zingeving, ontwikkelkansen en een organisatie die meebeweegt met hun leven. Tegelijk vragen maatschappelijke ontwikkelingen, zoals digitalisering, duurzaamheid en inclusie, om wendbaarheid. Wie relevant wil blijven, moet dus blijven luisteren, leren en veranderen. Dat betekent investeren in een veilige organisatiecultuur, ruimte geven aan initiatief, openstaan voor zij-instromers of hybride talenten en actief werken aan een toekomstbestendig werkgeversmerk.

Van uren maken naar impact maken

"Organisaties die vandaag blijven doen wat gisteren werkte, raken morgen achterop."

Dagelijkse taken, overvolle agenda’s en administratieve verplichtingen zorgen ervoor dat we gevangen zitten in wat hij pseudo-productiviteit noemt: werk zonder waarde. De werkdruk stijgt, maar innovatie en ontwikkeling raken ondergesneeuwd. De uitdaging is om tijd en ruimte te maken voor werk dat er wél toe doet: het ondersteunen van ontwikkeling, het bedenken van oplossingen en het bouwen aan een cultuur die vooruit wil.

'
Blog toekomstproof werkgeven 01
Van voortgang naar vooruitgang, denkmodel uit de workshop van Arjen Banach.

Barli nam dit jaar 27 mensen aan, wat is hun geheim?

Er zijn ook werkgevers die, ondanks de arbeidsmarktkrapte, geen moeite hebben met het aantrekken van personeel. Denk aan een bedrijf als Installatiebureau Verspeek en hun ‘goeie gasten.’ En bouwbedrijf Barli, dat tijdens het event de sessie ‘Werk slimmer, niet harder’ verzorgde, breidt zijn ‘blue army’ jaarlijks uit met een imposant aantal medewerkers. Hun geheim? Ze laten conventies los en streven bewust naar vooruitgang. Vaak ondernemen ze inclusief en kijken ze naar wat wél kan! Ze zetten hun werknemers met stip op no. 1.

Bedrijfscultuur wint van strategie

Je kunt nog zulke mooie plannen hebben maar als je cultuur niet meebeweegt, blijft het bij een papieren werkelijkheid. Zoals Banach zei: “Je stijgt niet naar het niveau van je strategie of doelen, je daalt naar het niveau van je cultuur”. Een cultuur waarin medewerkers zich veilig voelen om ideeën te delen, vragen te stellen en fouten te maken, is de voedingsbodem voor innovatie.

Een toekomstproof organisatie bouwt vooral aan mensen:

  • Geef hen het vertrouwen en luister!

  • Zorg voor een omgeving waarin mensen veilig zijn.

  • Laat ze dingen uitproberen en fouten maken en leer daar samen van.

  • Maak innovatie mogelijk, ook al voelt dat oncomfortabel.

'
Schermafbeelding 2025 06 02 om 11 41 19
Banach koppelt dit aan het model van Amy Edmondson: alleen als psychologische veiligheid én gezonde werkdruk samengaan, ontstaat de leerzone – de plek waar groei mogelijk is.

Wat kun je morgen al anders doen als werkgever?

Banach pleit voor een 1-uur-per-week-regel: een vast uur waarin je uit de uitvoermodus stapt en nadenkt over hoe het werk slimmer, leuker of waardevoller kan. Geen overvolle agenda's of to-do-lijstjes, maar mentale ruimte om te ontdekken en te verbeteren..

Daarnaast loont het om eerlijk te kijken naar je interne processen:

  • Met welk werk creëer je echte waarde?

  • Welk werk is noodzakelijk, maar weinig waardevol? Kun je dit minimaliseren?

  • Is er onnodig werk wat je helemaal kunt elimineren? Voorbeeld: de vele e-mails waar mensen onnodig in de cc worden gezet.

Handige productiviteitstips van Arjen Banach:

Verminder het aantal e-mails:

  • Mails waar je in de cc staat gaan direct in een aparte map. Lees die een keer per week.

  • Werk offline in de ochtend.

  • Ga op een e-maildieet: beperk interne e-mail tot een maximum van 5 mails per dag.

De eerste stappen naar minder vergaderen zet je zo:

  • Plan een meeting-vrije dag per week.

  • Zorg voor voldoende tijd tussen overleggen.

  • Zeg een meeting per week af die niet waardevol is.

  • Plan alleen een meeting in als het echt moet.

Maak ontdekkers van je team!

De oproep aan werkgevers in Noordoost-Brabant is duidelijk: laat medewerkers meedenken en meebouwen. Niet alleen aan de werkvloer van vandaag, maar aan de organisatie van morgen. Werkcentrum Noordoost-Brabant helpt werkgevers met gratis advies en ondersteuning over: inclusief werkgeverschap, omgaan met je personeel, subsidies, om- en bijscholing en het aantrekken van nieuw talent. Hou onze events in de gaten, schrijf je in voor de werkgeversnieuwsbrief en maak gerust een afspraak voor een gesprek. Zo maken we jouw organisatie samen klaar voor de toekomst.