Het is niet dat je geen moeite doet. Je hebt vacatures uitgezet op alle mogelijke kanalen, vrienden en familie gevraagd mee te denken en biedt zelfs een aandraagbonus aan huidige medewerkers. Je bent ten einde raad. En ondertussen gaat het werk gewoon door. Wij helpen je graag. In dit artikel: 5 tips waarmee je jouw personeelstekort tegengaat.

Tip 1: Denk buiten de gebaande paden

Denk niet in beperkingen, maar in mogelijkheden! Er zijn waarschijnlijk behoorlijk wat groepen mensen die jij nog niet betrekt in jouw wervingsproces. Denk aan mensen met een arbeidsbeperking, jongeren, zzp’ers of 50-plussers. Mogelijk zijn dit kandidaten die wel dolgraag bij je aan de slag willen. Neem je iemand met een arbeidsbeperking of een werkzoekende met een uitkering in dienst? Dan kun je bovendien gebruik maken van een aantal regelingen met aantrekkelijke financiële voordelen. Bijvoorbeeld een vergoeding voor scholing, begeleiding ‘on the job’ en werken met behoud van uitkering.

Tip 2: Investeer in personeelsbehoud

In tijden van krapte richten we ons voornamelijk op het aantrekken van nieuw personeel. Maar wat heb je aan 4 nieuwe medewerkers als er via de achterdeur weer 5 vertrekken? Investeer daarom in het behoud van je personeel. Perspectief in salaris, flexibele arbeidsvoorwaarden, doorgroeimogelijkheden, opleidingsbudgetten, sportfaciliteiten: om de nieuwe generatie werkenden aan je te binden moet je soms flink uitpakken.

Onze tip? Ga in gesprek met je medewerkers. Práát met ze. Inventariseer de wensen, ambities en angsten en speel daarop in. En het allerbelangrijkste: investeer in goede managers. Ontevredenheid over een (directe) leidinggevende blijft namelijk nog steeds de belangrijkste reden waarom mensen weer vertrekken.

2

Het investeren in het behoud van je huidige medewerkers een must als het gaat om het creëren van een duurzaam personeelsbestand. Maar hoe doe je dat? Wat is er nodig om tegemoet te komen aan de wensen van jouw medewerkers? Welke mogelijkheden heb je allemaal? En hoe zorg je dat je van plan naar uitvoering komt? Download dit whitepaper.

Let op: je wordt doorverwezen naar het Werkgeversservicepunt Noordoost-Brabant

Download gratis

Tip 3: Leid je personeel op

Heb je vacatures die je maar moeilijk vervuld krijgt? Door personeel op te leiden creëer je de perfecte kandidaat voor een functie. Op die manier kun je huidige of potentiële werknemers opleiden en klaarstomen voor werk binnen jouw organisatie. Maar welke (gratis) opleidingsmogelijkheden zijn er beschikbaar voor mijn werknemers? Kunnen mijn werknemers ook (gratis) loopbaanadvies krijgen? En waar in de regio moet in aankloppen voor hulp?

Tip 4: Organiseer je werk anders

Door het werk anders te organiseren kan er vaak efficiënter worden gewerkt. Hierdoor is er soms minder of ander personeel nodig. Zo kunnen taken misschien anders worden verdeeld of onnodige administratie worden geschrapt. Ook kan technologie werk uit handen nemen. Daarnaast kan er gekeken worden of medewerkers meer uren willen én kunnen werken.

Tip 5: Laat je inspireren door andere werkgevers

Je hoeft niet zelf altijd het wiel opnieuw uit te vinden. Er zijn gelukkig tal van goede voorbeelden! Ook in onze regio. Ga eens in gesprek met een collega-ondernemer, bijvoorbeeld iemand die in dezelfde of juist een totaal andere branche werkzaam is.

Direct advies?

Wil je meer informatie over het oplossen van jouw personeelstekort? Neem dan contact met ons op. Wij wijzen je graag de weg naar de juiste instantie of voorzien je van concrete tips.

085 130 6470 info@werkcentrumnoordoostbrabant.nl