Wat is leerplicht precies?

Alle kinderen in Nederland vanaf 5 jaar hebben een leerplicht. Dat betekent dat je verplicht bent om naar school te gaan. Doe je dat niet? Dat kunnen er maatregelen getroffen worden richting je ouders. Zij moeten er namelijk voor zorgen dat jij de leerplicht naleeft. Deze wet is er met een goede reden. Namelijk om ervoor te zorgen dat ieder kind gelijke kansen krijgt om zich te ontwikkelen en uiteindelijk een passende baan te vinden.

Tot wanneer ben je leerplichtig?

Dat is afhankelijk van je situatie:

  • Je bent leerplichtig tot het einde van het schooljaar waarin je 16 jaar wordt en je op dat moment een startkwalificatie hebt. Een startkwalificatie betekent dat je een mbo-diploma (niveau 2 of hoger), een havo- of vwo-diploma hebt.
  • Heb je op je 16e nog geen startkwalificatie, en geen goede reden om niet naar school te gaan, dan wordt deze leerplicht verlengd tot 18 jaar. Dat heet kwalificatieplicht. Nederland heeft dat zo geregeld zodat je beter voorbereid de arbeidsmarkt op gaat. Bekijk onderstaand filmpje voor meer informatie.

Vanaf je 18e jaar hoef je niet meer naar school, maar mocht je zonder startkwalificatie van school gaan dan meldt de school dit bij de gemeente bij het doorstroompunt (als je tussen de 18 en 23 jaar bent). Indien gewenst begeleiden zij je weer om de opleiding op te pakken, dit kan ook een combinatie zijn van werken en leren of een passende dagbesteding. Je kunt dus niet zomaar stoppen met school als je nog wel met een leerplicht- of kwalificatieplicht te maken hebt.

Wat doet een leerplichtambtenaar of doorstroomcoach?

Als je vaak afwezig bent zonder geldige reden of als je helemaal niet meer naar school gaat, dan meld je school dit bij de gemeente. Je komt dan terecht bij een leerplichtambtenaar of de doorstroomcoach. Die gaat met jou en eventueel je ouders in gesprek gaan om te kijken wat er aan de hand is. Samen proberen jullie een oplossing te vinden, zodat je toch naar school kunt blijven gaan en een diploma kunt halen. Soms kan de leerplichtambtenaar helpen door advies te geven over speciale trajecten of ondersteuning als school lastig voor je is. De leerplichtambtenaar en doorstroomcoach zijn er om jou te helpen om een goede toekomst op te bouwen.

Liever kijken dan lezen? Bekijk het filmpje hieronder van het Doorstroompunt.

Kun je ook afwijken van de leerplicht?

In principe is het niet de bedoeling dat je van deze leerplicht afwijkt. Maar soms kan het nodig zijn om van deze leerplicht af te wijken. Bijvoorbeeld als je een behandeling moet volgen. Het kan ook zijn dat je helemaal niet naar school komt, omdat je bijvoorbeeld een lichamelijke of psychische beperking hebt. Geldt dit voor jouw situatie? Uiteraard mag je ook contact opnemen met de adviseurs van Werkcentrum Noordoost-Brabant zodat zij jou verder kunnen verwijzen naar de leerplichtambtenaar of doorstroomcoach van jouw gemeente.