Gefeliciteerd! Je hebt je studie afgerond. Tijd om aan de slag te gaan bij je eerste baan… Maar waar begin je eigenlijk met zoeken? Wij geven je een aantal handige tips als je op zoek bent naar je eerste baan.

Maak een CV

Heb je nog geen CV? Maak er dan eentje. Op je CV staat een overzicht van jouw kennis en kwaliteiten. Normaal zet je hier ook je werkervaring op, maar die heb je dus nog niet… Zet daarom op je CV welke opleiding je hebt gevolgd. En eventueel welke vakken je hebt gehad. Heb je een stage gevolgd? Zet dan op je CV waar je hebt stage gelopen en wat je daar gedan hebt. Verder kun je hier ook bijbaantjes opzetten, want ook daar heb je natuurlijk ervaring opgedaan.

Weet naar welke functietitels je moet zoeken

Als je op zoek gaat naar banen, is het handig om te weten hoe deze functies worden genoemd. Als je bijvoorbeeld de opleiding timmerman hebt gevolgd, is het logisch om te zoeken naar ‘vacature timmerman’. Maar er kunnen nog meer banen zijn die hierbij aansluiten, zoals bijvoorbeeld meubelmaker. Bij sommige opleidingen is dat nog veel breder zelfs.

Zorg daarom dat je weet welke banen aansluiten bij jouw opleiding en hoe die functies genoemd worden. Zo heb je handig lijstje dat je kunt gebruiken bij het zoeken naar een baan.

Bedenk bij welke bedrijven je wilt werken

Voordat je op zoek gaat naar een baan, bedenk dan waar je graag zou willen werken. Is dat bij een klein bedrijfje waar je alle collega’s kent? Of wil je juist bij een grote onderneming werken waar je misschien snel stappen kunt zetten? En misschien vind je het wel belangrijk dat een bedrijf een bijdrage levert aan de maatschappij. Ga voor jezelf na wat voor jou belangrijk is in een toekomstige baan en in een toekomstige werkgever.

Zoek naar vacatures

Nu je weet naar wat voor soort banen je zoekt, kun je op zoek gaan naar vacatures. Dat kan via Google of via andere sites waar vacatures staan. Maar je kunt ook een oproep plaatsen op LinkedIn. En vergeet ook zeker niet je omgeving te vertellen dat je op zoek bent naar je eerste baan. Mogelijk heeft iemand in jouw netwerk wel een leuke baan voor jou in de aanbieding!

Zoek een werkervaringsplek of traineeship

Vind je het wat lastiger om zonder werkervaring een baan te vinden? Dan kun je ook eerst werkervaring opdoen. Sommige bedrijven bieden werkervaringsplekken of traineeships aan. Zo kun je toch alvast aan de slag bij een bedrijf en bouw je ervaring op in de baan waar je graag in wilt werken.

Praktijkleren op de werkvloer

Ook praktijkleren (leren op de werkvloer) is een mogelijkheid. Het Leerwerkloket Noordoost-Brabant helpt jongeren met zoeken naar een stage of leerbaan. Wil je meer weten? Het leerwerkloket helpt je hier graag bij.

Let op: je wordt doorverwezen naar het Leerwerkloket.

Naar Leerwerkloket

Vraag advies van een loopbaancoach

Als het niet zo goed lukt om meteen een baan te vinden, kun je ook de hulp inroepen van een loopbaancoach. Een loopbaancoach denkt met je mee bij het zoeken van een baan. Helpt je bijvoorbeeld met het aanpassen van je CV of geeft tips voor het schrijven van een goede brief. Een loopbaancoach heeft vaak ook goede contacten met bedrijven, dus misschien weten zij wel een leuke baan voor jou!

Vraag een bijstandsuitkering aan

Wanneer je afgestudeerd bent en het lukt niet meteen om een baan te vinden, en je hebt te weinig geld om van te leven, dan kun je een bijstandsuitkering aanvragen. Dit kun je aanvragen bij jouw gemeente. Zij hebben zelfs een speciaal loket voor mensen tot 27 jaar. Weet je niet waar je precies terecht moet? Alle gemeenten uit Noordoost-Brabant zijn bij ons aangesloten. Stuur ons gewoon even een berichtje en dan sturen wij je door naar de juiste persoon en instantie.

Hulp bij het vinden van een eerste baan?

Wil je graag hulp bij het zoeken je eerste baan? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag met het vinden van een leuke eerste baan waar jij helemaal op je plek zit.

info@werkcentrumnoordoostbrabant.nl 085 130 6470