1. Doe je onderzoek
- Marktwaarde: Onderzoek wat de gangbare salarissen zijn voor de functie in jouw regio en sector.
- Bedrijfsinformatie: Probeer te achterhalen wat het salarisniveau is binnen het bedrijf waarvoor je solliciteert. Dit kan via bedrijfsreviews of door te netwerken met huidige of voormalige medewerkers.
2. Bepaal je salarisbereik
- Ondergrens: Bepaal het minimumsalaris waarmee je tevreden bent. Dit moet gebaseerd zijn op je levensonderhoud, marktwaarde en ervaring.
- Bovengrens: Stel een realistisch maximum vast dat je zou willen ontvangen, gebaseerd op marktonderzoek en de waarde die je kunt bieden.
3. Bereid je voor op het gesprek
- Oefen je pitch: Wees klaar om je ervaring, vaardigheden en de unieke waarde die je aan het bedrijf kunt toevoegen, te benadrukken.
- Anticipeer op vragen: Bereid antwoorden voor op vragen zoals "Wat zijn uw salarisverwachtingen?" of "Wat verdient u momenteel?"
4. Timing is belangrijk
- Wacht op het juiste moment: Laat het bedrijf eerst het salaris ter sprake brengen. Als dat niet gebeurt, wacht tot je een formeel aanbod hebt gekregen voordat je begint met onderhandelen.
5. Onderhandel met vertrouwen
- Blijf professioneel en positief: Houd een positieve en professionele houding aan tijdens de onderhandelingen. Toon enthousiasme voor de rol en het bedrijf.
- Gebruik je onderzoek: Ondersteun je salarisverzoek met feiten en cijfers uit je onderzoek naar de marktwaarde.
- Wees bereid te onderhandelen: Bespreek niet alleen het salaris, maar ook andere voordelen zoals bonussen, vakantiedagen, flexibele werktijden, opleidingsmogelijkheden, enz.
6. Wees flexibel en creatief
- Overweeg alternatieven: Als het salaris niet onderhandelbaar is, denk dan aan andere vormen van compensatie die voor jou waardevol kunnen zijn.
- Stel vragen: Vraag om verduidelijking als iets niet duidelijk is of als er ruimte is voor andere voordelen die je kunnen helpen om een beter totaalpakket te krijgen.
7. Geef jezelf tijd om na te denken
- Neem de tijd: Vraag om tijd om het aanbod te overwegen als je niet meteen wilt beslissen. Dit geeft je de gelegenheid om alles goed te evalueren.
8. Sluit het gesprek goed af
- Bevestig afspraken: Zorg ervoor dat alle afspraken duidelijk zijn en schriftelijk worden vastgelegd. Dit voorkomt misverstanden later.