Binnen de meeste opleidingen moet je stage lopen. Dat is voor veel scholieren en studenten een leuke tijd, want dan kun je ervaring opdoen in het bedrijfsleven. Daarom is het belangrijk dat je een stage kiest die bij je past. Maar hoe vind je nou een leuke stageplek die aansluit bij jouw opleiding? Wij geven je graag een aantal tips.

Stage zoeken via je eigen opleiding

Is stagelopen verplicht vanuit jouw opleiding? Dan is er vaak ook een stagecoördinator binnen je opleiding die zich bezighoudt met stages. Vaak hebben zij een overzicht van interessante stageplekken. Vraag of die persoon weet waar je stages kunt vinden die bij jouw opleiding passen.

Ook geven de meeste scholen voorlichting over het lopen van een stage. Zo weet je meteen waar je stage aan moet voldoen. Is het voor jou niet duidelijk? Vraag dan gerust aan een docent om meer informatie over het zoeken van een stage.

Begin op tijd

Vaak weet je al ruim van te voren wanneer je stage mag gaan lopen. Om een leuke stageplek te vinden, kun je daarom ook het beste op tijd beginnen met zoeken. Wij raden aan om zeker 4 maanden van te voren te starten met je zoektocht.

Zo heb je genoeg tijd om te achterhalen waar je stageplek precies aan moet voldoen en om leuke bedrijven te vinden waar je stage kunt lopen. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat je soms een sollicitatiebrief moet schrijven en dat je een sollicitatiegesprek bij het stagebedrijf hebt. Vervolgens zijn er ook nog allerlei dingen die binnen het bedrijf geregeld moeten worden: er moet een stagebegeleider geregeld worden en die moet tijd vrijmaken om jou goed te kunnen begeleiden. Ook moeten er administratieve dingen geregeld worden, zoals het maken van een stagecontract. Daarom is op tijd beginnen met zoeken naar een stage wel zo handig.

Plaats een bericht op LinkedIn

Heb je een LinkedIn account? Dan kun je LinkedIn inzetten om een stage te vinden. Plaats een bericht in je netwerk, waarin je aangeeft op te zoek te zijn naar een stage. Hoe duidelijker jij bent in wat je zoekt, hoe beter mensen je kunnen helpen in jouw zoektocht naar een leuke stageplek. Zet daarom de volgende dingen in jouw oproep op LinkedIn:

  • Jouw naam.

  • Jouw studie(richting) en niveau. Bijvoorbeeld dat je een stage zoekt als onderwijsassistent, juridisch administratief dienstverlener of in de beveiliging. Ook is het handig om je studieniveau erbij te vermelden: VMBO, MBO of HBO.

  • Welke periode je stage gaat lopen. Bijvoorbeeld vanaf 1 februari tot en met eind juni.

  • Eventuele wensen of eisen voor de stage. Bijvoorbeeld dat het een meewerkstage is of dat je een stageopdracht moet doen. Maar ook dat je bijvoorbeeld graag in een bepaalde sector wilt werken of dat het stagebedrijf een erkend leerbedrijf moet zijn.

  • Jouw contactgegevens zodat mensen je kunnen bereiken.

Vraag je netwerk om dit te delen en hopelijk krijg je leuke reacties!

Stagebemiddelaars

Vind je het lastig om zelf een stage te zoeken? Er zijn genoeg stagebemiddelaars die jou kunnen helpen met het vinden van een toffe stage. Zo zijn er verschillende websites waar je stagevacatures kunt vinden.

Hulp bij het zoeken naar een stage?

Wil je meer informatie over het vinden van een stage? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag de weg naar een toffe stageplaats of leerbaan.

info@werkcentrumnoordoostbrabant.nl 085 130 6470