Voor veel scholieren en studenten is stagelopen het moment dat ze voor het eerst moeten solliciteren. Geldt dat ook voor jou? Ben je benieuwd hoe je zoiets aanpakt? Wij geven je graag handige tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief of het voeren van een sollicitatiegesprek. Volg dit 5 stappenplan en voor je het weet zit jij op een leuke stageplek!

Stap 1: Zoek een leuke stageplek

Voordat je start met solliciteren moet je eerst een leuke stageplek vinden. Belangrijk is dat deze stageplek aansluit bij jouw opleiding. Soms zijn er vanuit je opleiding ook eisen waar je stageplek aan moet voldoen. Check dit eerst voordat je op zoek gaat.

Hulp nodig bij het zoeken van een leuke stageplek? Lees dan: hoe vind ik een stageplek?

Als je een leuke vacature voor een stage hebt gezien, wil je natuurlijk dat ze jou uitkiezen om stage te komen lopen. Daarom stuur je een motivatiebrief en je CV, zodat het bedrijf wat meer van jou te weten komt.

Stap 2: Maak een CV

Een CV is een overzicht van jouw contactgegevens en je (werk)ervaring. Door een CV te sturen naar een bedrijf, krijgt het bedrijf een goed beeld van een kandidaat.

Als student of scholier heb je vaak nog geen werkervaring, dus is het niet zo gek dat je dit niet op je CV kunt vermelden. Wel kun je eventuele bijbaantjes op je CV zetten. Daarnaast zet je op je CV je opleiding(en), vakken of minors die je hebt gevolgd, je vaardigheden en programma’s waar je mee kunt werken. Daarnaast staat er ook altijd een persoonlijk stukje op, zoals je hobby’s. Zo krijgen ze bij het stagebedrijf een goed beeld van jou als persoon.

Je stuurt een CV meestal samen met een motivatiebrief. In de volgende stap leggen we meer uit over deze motivatiebrief.

Stap 3: Schrijf een motivatiebrief voor je stageplek

In een motivatiebrief schrijf je waarom je graag bij dit bedrijf wilt stagelopen. Ook leg je hierin uit waarom je graag deze stage of afstudeeropdracht wilt hebben. Daarnaast vertel je in deze sollicitatiebrief waarom jij de geschikte persoon bent voor deze stageplek. Als laatste geef je gaan dat je graag op gesprek wilt komen om je motivatie verder uit te leggen.

Het kan ook zijn dat je nog vragen hebt over de vacature die je hebt gezien. Bel dan gerust naar het bedrijf! Vraag naar degene die verantwoordelijk is voor deze stageplaats en stel je vragen. Zo krijg je een beter beeld van de stageplek, en dat kan je weer helpen bij het schrijven van een motivatiebrief.

Stuur je brief vervolgens samen met je CV naar het bedrijf waar je graag wilt stagelopen. Bij de meeste organisaties krijg je direct een bevestiging dat zij jouw gegevens hebben ontvangen. Vaak duurt het even voordat het bedrijf een reactie geeft. Duurt het je te lang, of twijfel je of het bedrijf jouw sollicitatie goed heeft ontvangen? Dan kun je gerust even contact opnemen om dit na te vragen en wanneer je een reactie kunt verwachten.

Stap 4: Ga op sollicitatiegesprek bij het stagebedrijf

Yes! Het bedrijf heeft je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Voordat je hier naartoe gaat, is een goede voorbereiding erg belangrijk. Dat kun je doen aan de hand van de volgende punten:

  • Doe onderzoek naar het bedrijf, naar de functie en naar de persoon waarmee je een gesprek hebt.

  • Schrijf van tevoren vragen op die je tijdens het gesprek wilt stellen.

  • Bereid je ook voor op vragen die ze aan jou kunnen stellen.

  • Zorg dat netjes gekleed bent.

  • Neem je CV en motivatiebrief mee naar het gesprek.

  • Vertrek op tijd van huis naar het sollicitatiegesprek en zorg ervoor dat je minstens 10 minuten voor het gesprek aanwezig bent.

Tijdens het gesprek zullen er vragen aan je gesteld worden. De interviewer wil namelijk graag weten wat voor iemand je bent. Ook zal de interviewer wat meer uitleggen over het bedrijf en de stageopdracht. Heb je zelf nog vragen over de stage? Stel die dan zeker! Hiermee maak je niet alleen een goede indruk, je komt ook meer te weten over deze stageplek.

Stap 5: Je bent uitgekozen voor de stageplek!

Je krijgt een telefoontje van het stagebedrijf… Je mag komen stagelopen! Dat is natuurlijk goed nieuws. Maar voordat het zover is, moeten er nog een aantal praktische zaken worden geregeld.

De meeste bedrijven werken met een stagecontract. In dit contract staan allerlei afspraken over de stage in. Bijvoorbeeld je werktijden. Maar ook de stagevergoeding die je van het bedrijf krijgt. Sommige bedrijven werken met een vaste stagevergoeding per maand, bij andere bedrijven kun je hier zelf nog afspraken over maken.

Naast de afspraken met het bedrijf, is het ook belangrijk dat je jouw school laat weten dat je een stageplek hebt gevonden. Neem dan ook snel contact met jouw opleiding om de gegevens van je stagebedrijf door te geven. Soms kan het zijn dat school een stageopdracht eerst moet goedkeuren. Dan is het wel handig dat je jouw school op tijd iets laat weten.

Wanneer alles geregeld is, kun je dan eindelijk aan de slag. Zorg dat je weet op welke dag je gaat starten, hoe laat je je moet melden en op welke locatie.

Tot slot: geniet van je stageperiode! Het is een leuke tijd om meer te leren van de praktijk.

Bonus tip: Benader meerdere bedrijven

Een tip van ons: benader altijd meerdere bedrijven en stuur dus ook meerdere brieven. Dat heeft twee voordelen. Als eerste vergroot je je kansen om snel een leuke stageplek te vinden. Want niet elk bedrijf heeft plek voor een stagiair. Of misschien solliciteren er wel meerdere studenten voor een stageplek.

Het tweede voordeel is dat je dan misschien wel door meerdere bedrijven wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Ook al heb je misschien een voorkeur, ga altijd naar meerdere bedrijven op gesprek. Je krijgt dan een beter beeld van het bedrijf, de stageopdracht en het team waarin je komt te werken. Zo kun je een betere keuze maken bij welke organisatie je graag stage wilt lopen.

Hulp bij het vinden van een stage?

Wil je meer informatie over het vinden van een stage? Of hoe je het beste een motivatiebrief kunt schrijven naar een stagebedrijf? Neem dan gerust contact met ons op. Wij wijzen je graag de weg naar een toffe stageplaats of leerbaan.

info@werkcentrumnoordoostbrabant.nl 085 130 6470