Een opleiding kiezen: dat is vaak nog niet zo makkelijk. Er zijn namelijk veel opleidingen waar je uit kunt kiezen. Het is dan wel zo fijn dat je een opleiding kiest die bij jou past, dat maakt naar school gaan natuurlijk een stuk leuker! Moet jij binnenkort een studie kiezen en vraag jij jezelf welke opleiding bij jou past? Lees dan onze 5 tips voor het kiezen van een studie.

1. Doe een studiekeuzetest

Met een studiekeuzetest kun je beter idee krijgen wat bij je past. Meestal moet je dan een aantal vragen invullen over dingen die je leuk vindt of die je goed kan. Op basis daarvan komt er een uitslag uit met een aantal studies of richtingen waar je aan kunt denken. Zo krijg je een goed beeld wat bij je past.

Zit je op het voortgezet onderwijs? Vraag dan eens bij je decaan om meer informatie.

Zit je op het MBO? Dan kun je bij je mentor of coach terecht. Die denkt niet alleen met je mee over een studiekeuze, maar over verdere loopbaankeuzes. Hier vind je meer informatie over MBO-opleidingen: Home - KiesMBO

Heb je interesse in een HBO of WO studie? Bekijk dan hier voor meer informatie: Over Studiekeuze123 - Studiekeuze123

2. Kijk welke opleidingen aansluiten bij jouw profiel

Wanneer je een opleiding gaat volgen heb je soms een bepaald profiel of bepaalde vakken nodig. Kijk daarom welke opleidingen aansluiten bij jouw profiel.

3. Denk na in welke stad je wilt studeren

Bij het kiezen van een opleiding is het ook handig om na te denken of je graag dichtbij huis wilt studeren of dat je juist graag wat verder weg wilt studeren. Dat betekent dat je langer tijd kwijt bent met reizen. Of misschien wil je wel op kamers gaan wonen zodat je van het studentenleven kunt genieten.

Ga je een Mbo-opleiding volgen? In onze regio kun je dan terecht bij Koning Willem 1 College. Zij hebben scholen in Den Bosch, Uden en Veghel. Daarnaast zijn er ook Mbo-scholen in Eindhoven en Tilburg. Of kijk eens naar het Sint Lucas College in Boxtel.

Ga je een Hbo-opleiding volgen? In onze regio kun je dan terecht bij Avans Hogeschool, HAS green academy en Fontys. Deze zijn allemaal in Den Bosch gevestigd. Liever naar een andere school? In Eindhoven en Tilburg zijn ook een aantal Hbo-scholen gevestigd.

Ga je een WO-opleiding volgen? In onze regio (Noordoost-Brabant) kun je terecht bij JADS in 's-Hertogenbosch, een universiteit die gericht is op datawetenschap. Wil je een andere studierichting kiezen? Dan moet je buiten onze regio kijken. De dichtstbijzijnde universiteiten zijn in Eindhoven, Tilburg en Nijmegen.

4. Ga naar open dagen

Heb je al een beetje een idee naar welke school je wilt gaan of welke opleidingen jou leuk lijken? Ga dan zeker naar open dagen! Scholen organiseren vaak een open dag, waarbij je een beter beeld krijgt van de school en de opleiding. Ze vertellen je vaak van alles over de opleiding. En je kunt zelf ook vragen stellen aan docenten en studenten die de opleiding nu al volgen.

5. Schakel studiekeuzebegeleiding in

Kom je er zelf niet uit? Schakel dan onze studiekeuzebegeleiding in. Bij Werkcentrum Noordoost-Brabant werken verschillende studiekeuzebegeleiders en loopbaanbegeleiders die jou hierbij kunnen helpen. Stuur ons even een berichtje en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Hulp bij het kiezen van een opleiding?

Wil je meer weten over het kiezen van een opleiding? Of welke opleiding het beste bij jou past? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag met het kiezen van een leuke studie waar jij op je plek zit. Ook kunnen we je adviseren welke studies opleiden voor kansrijke beroepen.

info@werkcentrumnoordoostbrabant.nl 085 130 6470