Wat als je niet meer naar school wilt

De meeste jongeren gaan naar school. Maar misschien ben je in een situatie terechtgekomen waarbij je niet meer naar school wil. Dat kan verschillende redenen hebben: je hebt moeite met leren, je wordt gepest op school, je zit niet lekker in je vel of school sluit niet aan bij jouw talenten. Of misschien wel een hele andere reden.

Wat je reden ook is, vaak kun je niet zomaar stoppen met school. Er is namelijk zoiets als de leerplicht en kwalificatieplicht. We leggen hier uit wat dat precies inhoudt. Daarnaast is het ook goed om te kijken wat jouw reden precies is. En of er misschien oplossingen hiervoor te bedenken zijn. Wij denken graag met je mee.

Wanneer geldt de kwalificatieplicht niet?

De kwalificatieplicht geldt niet voor jongeren die praktijkonderwijs gevolgd hebben. Of onderwijs hebben gevolgd in de uitstroomprofielen arbeidsmarktgericht of dagbesteding op het voortgezet speciaal onderwijs.

Iedereen heeft recht op passend onderwijs

Naast de leerplicht die voor jou geldt, heeft ook de school een bepaalde verplichting. Zo heeft ieder kind recht op passend onderwijs. Ook als je ziek bent of een beperking hebt, moet een school jou onderwijs bieden. Lukt ze dat niet? Dan moeten ze voor jou een andere oplossing zoeken. Heb je het gevoel dat je hierbij niet wordt geholpen? Neem dan gerust contact op met onze adviseurs.

Wie helpt mij als ik niet meer naar school ga?

Als je niet meer naar school gaat, kom je in beeld bij de jongerenbegeleiders van het Doorstroompunt (voorheen: Regionale Meld- en Coördinatiefunctie) in jouw gemeente. Deze jongerenbegeleiders zoeken mee naar een passende plek op school, werk of een andere vorm van dagbesteding.

Ik wil echt niet meer naar school!

We hebben hierboven uitgelegd wat leerplicht is, en dat je recht hebt op passend onderwijs. Maar nu je weet wat je rechten en plichten zijn, heb je niet ineens weer zin om naar school te gaan. Want er is ongetwijfeld een reden waarom je niet meer naar school wil. Waar je ook tegenaan loopt: zoek hulp. In onze regio zijn genoeg professionals die je kunnen helpen. Stuur gerust even een berichtje naar Werkcentrum Noordoost-Brabant, dan denken wij met je mee.

Direct advies?

Wil je graag advies over wat je moet doen als je wilt stoppen met school? Neem dan gerust contact op met Werkcentrum Noordoost-Brabant. Wij helpen je graag.

info@werkcentrumnoordoostbrabant.nl 085 130 6470